Onze zoon is een echte spelfanaat, dit werd hem met de paplepel ingegeven. Als ouder zien wij hier ook de voordelen van in en doen we dit uiteraard ook graag zelf. Daardoor heeft zoonlief reeds heel wat spelletjes staan, en boomgaard is voorlopig wel mama’s topfavoriet.

Boomgaard, is de spel klassieker van haba voor de allerkleinsten. In mijn ogen alvast een super spel omdat er niet één winnaar is maar je wint ofwel als team of je wint helemaal niet. Persoonlijk vind vind ik dit een super concept want ik wil niet meteen die ‘harde’ competitie meegeven met mijn zoon.

Spelverloop

Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat de spelers fruit oogsten, sneller dan dat de raaf wordt opgebouwd uit puzzelstukjes. Door te gooien met de dobbelstenen, bepaal je hoeveel en welk fruit je in je mandje mag leggen, als je pech hebt, dan wordt 1 van de stukjes van de raven puzzel gelegd. Als al het fruit geoogst is voor de puzzel ligt, winnen de spelers tegen het bord. Is de puzzel eerst klaar, dan wint de raaf.

We spelen een spel

Educatief

Het is een educatief spel waarin kinderen zowel de basisprincipes van gezelschapspelen onder de knie krijgen zoals dobbelen, beurt afwachten, … maar tegelijk ook leren over fruit en kleuren. Daarnaast zit er voor de meer geavanceerde spelers mogelijkheid in om te leren samenwerken. Ook al lijkt het op het eerste zicht alsof iedereen voor zichzelf speelt en zoveel mogelijk fruit moet proberen te verzamelen, dit is niet het doel van het spel. Als een speler bijvoorbeeld de mand gooit en dus 2 stukken fruit mag kiezen, kan de rest hem daarmee, we willen namelijk vermijden dat een bepaalde boom sneller leeg is dan een andere, want dit zou lege beurten opleveren. Iets wat zeker voor teleurstelling zorgt bij de jongere kleuters.

Mijn mening

Super leuk spel, simpel om uit te leggen en te spelen, ook voor een 3-jarige. Helemaal perfect is het spel ook weer niet, de rieten mandjes zijn niet 100% geschikt voor die kleine kinderhandjes. Die kleine wezentjes frummelen nogal graag aan dat speelgoed. Zo hadden we na de eerste speelbeurt al een mandje waarvan het handvat het begeven had, gelukkig snel opgelost met een lakje. De raven puzzel vind ik vrij moeilijk, doordat de achtergrond van de kaart wit is, moet je die ofwel opheffen ofwel naast het bord gaan leggen. Ja hoor, zelfs voor een 10-jarige bleek de puzzel nog een opdracht te zijn wanneer het voorbeeld niet zichtbaar was. Maar we hadden dikke fun en ik zou het spel aan iedereen aanraden!

One Reply to “Boomgaard, spel klassieker van haba en mama’s favoriet”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *