In Nederland zijn het op dit moment Nationale voorleesdagen, daarom bedacht Jeanet de Voorlees tag en Malou tagde mij op haar beurt. Hier in België zijn het nog geen voorleesdagen, wij  kennen de voorleesweek, die is dit jaar pas van 17 tot 25 november. Maar omdat ik niet wacht met voorlezen tot november en omdat ik dit zelf erg leuk en belangrijk vind, vul ik de tag toch nu al in.

Wat is op dit moment het favoriete boek van je kind?

Sinds zijn 3de verjaardag is dat “Het grote boek vol kleine verhalen”, een verzamelboek met bekende en minder bekende sprookjes, die toch net iets ‘anders’ zijn. Hij kreeg het boekje als geschenk van een vriendinnetje en is er helemaal gek van. Sindsdien lezen we elke dag een verhaaltje uit het boekje.

Heb je een vast voorleesmoment?

Ja, we lezen hoe dan ook elke avond voor tijdens het slaapritueel. Soms ben ik het eens die leest en soms papa, dan maken we er een gezellig gezinsmomentje van.

Lees je precies wat er staat of maak je er wel eens je eigen verhaal van?

Ik probeer zoveel mogelijk te lezen wat er staat, al komt het wel eens voor dat ik me verspreek. Dan doe ik alsof het bij het verhaal hoort. De papa durft soms wel eens de tekst wat aan te passen, ik vind dat persoonlijk jammer, want veel van de verhaaltjes in het boekje staan op rijm. Tja, dan loopt het niet meer zo rijmend natuurlijk, al lijkt Wolf hier dan weer geen probleem mee te hebben.

Mag je kind een boek uitkiezen of kies jij wat er voorgelezen wordt?

Wolf kiest altijd zelf uit welk boek voorgelezen wordt. Eigenlijk houdt hij vaak voor een langere periode vast aan één bepaald boek. Voordien hadden we reeds “Raad eens hoeveel ik van je hou, een boek met kleurtjes en vompjes (dit was meer een doe- dan een voorleesboek waarvan ik de titel niet meer kan bedenken), “Voor het slapengaan en nu dus “het grote boek vol kleine verhalen”.

Als het boek uit is en je kind wil het nog een keer lezen, lees je het dan nog een keer of kies je een ander boek?

Ik probeer Wolf steeds te motiveren om een nieuw boek te kiezen, maar dit lukt vaker niet dan wel. Uiteindelijk volg ik wat hij wil, zo is er geen strijd nodig en blijft het ontspannend en leuk voor iedereen.

Maak je gebruik van luisterboeken?

Neen, maar ik heb er wel al over zitten denken. Voor mezelf heb ik het ook nog maar een enkele keer uitgeprobeerd, ik vind het nog steeds wel een vreemd gegeven luisteren naar een boek. Nu, het lijkt me wel erg leuk, zeker tijdens een autorit of zo.

Maak je gebruik van digitale voorleesboeken?

Oei, dit is helemaal nieuw, nog nooit van gehoord. Let me google that 🙂

Koop je vaak nieuwe voorleesboeken?

Ik pleit schuldig, al vind ik het zonde om (veel) boeken te kopen, zeker kinderboeken, die zijn maar een beperkte tijd ‘nuttig’ en boeken nemen meteen zoveel plaats in. Zelf probeer ik al zoveel mogelijk over te schakelen naar ebooks waar mogelijk, voor kindjes vind ik dat een stap te ver. Eigenlijk vind ik het zelf ook wel meer hebben een echt boek vast te hebben, hoe praktisch die ebooks ook mogen zijn.

Leen je boeken bij de bibliotheek?

Neen, eigenlijk zou ik dit meer moeten doen. Dat zou de aankopen verminderen en het lezen misschien ook meer stimuleren. Alleen, ik vind het meteen ook zo’n gedoe, dat weg en weer gesjouw met die boeken, op tijd terugbrengen of je hebt een boete. Daarnaast vind ik het ook altijd jammer om een ‘afgeleefd’ boek in handen te krijgen, ik hou er wel van dat alles er netjes uitziet ook.

Welke tip over voorlezen wil je andere ouders meegeven?

Maak van het voorlezen meer dan gewoon een voorleesmoment, zorg voor wat interactie, zo komt het een beetje van twee kanten. Vraag bijvoorbeeld of je kindje datgeen wat je vertelt ook terug kan vinden op de tekening. Zo stimuleer je hen ook om leuk mee te volgen.

Nadien, wanneer we nog even knuffelen reflecteer ik ook nog altijd eens met Wolf op het verhaaltje dat we net gelezen hebben. Ook dit is erg leuk.

Vinden jullie voorlezen leuk? Vertel gerust meer hierover.

Up next!

Ik tag graag Ingrid van Blogs by Ingrid en Judith van LeesLeesLees

*Fotocredits Fotograeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *