Na een dodelijk verkeersongeval aan een schoolpoort eind februari, was het voor iedereen duidelijk dat iets moest gebeuren om de veiligheid van de kinderen te garanderen. De stad Brugge heeft hiervoor een 10-puntenplan opgesteld. Een van de maatregelen die nu bij twee Brugse scholen loopt is het invoeren van een schoolstraat.

Wat is een schoolstraat

Een stuk van de de straat (gedeelte tussen de voorgevel van het schoolgebouw) wordt afgezet met hekken, telkens een half uur aan het begin en einde van een schooldag. Auto’s en andere motorvoertuigen mogen niet binnen dit stuk rijden.

Op deze manier kunnen kinderen op een veilige manier de school bereiken en verlaten.

Wat vind ik er nu van

Nu het schooljaar een maandje loopt en wij dus mogen ervaren wat die schoolstraat precies inhoudt, heb ik er uiteraard ook een eigen idee van, deze deel ik dan ook graag.

Voor de buren

Ik kan me ergens wel inbeelden dat het voor de buurtbewoners geen evidentie is. Die mensen kunnen gedurende die 2 halve uren, hun huis niet makkelijk verlaten of bereiken. Ze moeten hun wagen misschien al vroeger wat verder in de straat parkeren, voor hen zorgt het mogelijks dus wel wat voor overlast.

Als ouder

Net als elke ouder wil ik dat mijn zoon veilig op school toekomt, nu heb ik dit nog wel wat in de hand doordat hij meekomt op mijn fiets. Hoewel, ik kan ook aangereden worden of vallen terwijl hij achterop zit.

Als hij groter wordt, zal het ook lastiger worden. Dan zal hij zelf beslissen hoe (en waar) hij fietst of misschien zelfs de straat oversteken zonder kijken (oh god, ik mag er niet aan denken). Waar ik naartoe wil gaan, ik ben fan, maar toch ook niet helemaal.

Het brengt zeker een stuk gemak met zich mee, geen mensen die verkeerd parkeren om toch zo dicht mogelijk bij de schoolpoort te staan. Oversteken geeft ook meteen een veilig gevoel.

Maar eigenlijk vind ik het stuk afgezette weg te kort, van mij mag het gerust een groter stuk zijn. Nu brengt het volgens mij niet veel extra veiligheids voordelen met zich mee. Hoogstens dus wat veiliger oversteken aan de schoolpoort.

Misschien is dat ook wel te wijten aan het feit dat het bij ons geen erg drukke straat is, ik kan me voorstellen dat het bij een drukke straat wel een immens verschil kan maken.

Dus ja, houden die schoolstraat! Als je het mij vraagt liefst wat langer maken en overal invoeren.

Wat vinden jullie van dit concept?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *