Binnenkort ga ik ook reviews gaan schrijven over gezelschapsspelletjes voor kinderen op de blog van mijn geliefde spellenclub de speelanderthalers. Voor Wolf er was, brachten mijn man en ik daar zowaar elke laatste vrijdagavond van de maand door, al spelend. Nu is het vooral mijn man die nog af en toe eens gaat en ik blijf thuis bij Wolf, zodat hij ook zijn vaste routine wat kan behouden. Als hij dan wat ouder is, kan hij mee. Dat hij ook reeds een echte spelfanaat is, blijkt nu al. Met de paplepel ingegeven zeker?

Ik neem me dan ook voor om sommige van de reviews die ik daar schrijf hier wat persoonlijker te gaan maken. Waarom kiezen wij een bepaald spel? Wat vinden we er leuk aan? 

Gezelschapsspel, waarom

Ik merk dat de verwachtingen naar mensen in deze huidige maatschappij erg hoog liggen, werken, huishouden, hobby’s, … noem maar op. Daardoor maken we hetzij bewust, hetzij onbewust minder tijd voor elkaar. Enkele van mijn 18 voornemens (link) zijn dan ook bewust kiezen voor echte contacten en meer we-time te voorzien.

Daarnaast ben ik zo’n mama die liever haar kind niet voor de tv zet, maar dit toch soms doet, soms uit gemakzucht om toch maar net dat ene huishoudelijke taakje op te lossen of om even te kunnen rusten of gewoon omdat hij dat zelf ook leuk vind om te doen.

Anderzijds werd door onderzoek uitgewezen dat ‘spel’ erg belangrijk is want van te spelen, leer je natuurlijk veel. Al helemaal met een gezelschapsspel.

Zo leer je zaken zoals verbanden leggen (als ik dit doe, dan gebeurt dat), omgaan met anderen, omgaan met teleurstellingen (vb. eens niet winnen), focussen, creativiteit, coördinatie en strategisch denken …

Als ouder  vind ik die interactie met mijn zoon ook erg leuk. Het is een moment van we-time waar we bewust tijd maken voor elkaar en spelletjes spelen. Dat is nu eenmaal leuk voor jong en oud. Dat zijn dan ook de hoofdreden waarom wij ervoor kiezen om dit al zo vroeg te introduceren in zijn leventje.

Spelen jullie graag gezelschapsspelletjes samen met de kinderen? Of misschien gewoon lekker samen met volwassenen onder elkaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *