Charlotte van Aukjes wereld tagde me in de rotklusjes van het ouderschap tag, daardoor zag ik ook haar post over 18 dingen die ze wil doen in 2018. Ik zat eind 2017 ook al te denken om iets te schrijven rond goede voornemens. Iets met externe motivatie doordat je wel die verantwoordelijkheid MOET nemen doordat anderen je voornemens weten.

Alleen, ik vond niet meteen hoe ik het zou kunnen gaan aanpakken, wel ze heeft me alvast geinspireerd met haar post. Ik neem dit ook graag even over.

Dus here we go:

 1. Minder tijd op social media, meer tijd voor echt contacten. Ik merk dat ik zowat vergroeid begin te raken met mijn smartphone en dat dit eigenlijk ook mijn tijd opeist wanneer ik bij mensen ben. Dit vind ik niet ok, dit jaar wil ik ruimte maken voor meer echte en diepere contacten. En ja, spreek me er maar op aan als ik hier een fout in maak. Dit is iets wat soms zo vanzelf gaat, dat ik me er soms niet bewust van ben.
 2. Minder me time, meer we time. Onlangs las ik de happi kidz special van happinez magazine waarin hierover een mooi artikel stond. Toen bedacht ik dat ik best wel veel positieve energie kan halen uit we-time met het gezin en dat die me-time dan misschien wat overrated is.
 3. Beperktere planning. Ik merkte het voorbije jaar dat ik vaak dingen inplan op weekavonden (ergens logisch als voltijds werkende mama) en dat me dat ook veel energie kostte. Op het moment van het maken van de planning lijkt dat allemaal supertof maar om de een of andere reden staat alles plots in diezelfde week gepland waardoor ik er ook zelden zin in had en dan last minute afzegde. Vandaar dit voornemen maximaal 2 op weekavonden in een week iets inplannen.
 4. 4x/week verse voeding maken. Wolf eet patatjes op school, ze maken daar gezonde voeding met bio groentjes en zo (daar kan ik zeker niet aan tippen). Jorge eet ’s avonds niet zo graag een uitgebreide warme maaltijd. Het gevolg is dat ik hierdoor enkel voor mezelf moet koken en daar dus vaak weleens mijn laars aan lap. Hierdoor eet ik een pak minder gezond en vers. Elke dag zou ik zeker niet volhouden, dus dan als doel 4x in een week (incl. weekend) verse voeding en zeuren mag op de andere 3 dagen.
 5. Verjaardagskaarten versturen. Ik vind het altijd leuk om een kaart te krijgen wanneer ik jarig ben, dit geeft me het gevoel belangrijk te zijn. Veel meer dan vb. een berichtje op social media. Daarom wil ik dit jaar meer mensen een fysieke kaart sturen of een sms’je zodat zij ook het gevoel hebben belangrijk genoeg te zijn. (touwtje rond vinger).
 6. Elke maand date dag met Jorge. Dit doen we nu toch al eventjes, één zondag in de maand samen op stap terwijl Wolf naar oma gaat. Ik merk dat we hier als koppel ook deugd van hebben om elkaar die aandacht te geven, dus dit behouden we ook in 2018.
 7. Bewuster omgaan met geld en dus miskopen proberen vermijden. Dit gaat zowel om kleding voor mezelf als over speelgoed voor Wolf. Deze mama durft wel eens dingen te kiezen die zij leuk vind maar haar zoon daarom nog niet.
 8. Openluchtfilm. Ik wil al een paar jaar eens naar een film op het strand of een andere openluchtfilm maar het is er nog nooit van gekomen. Dit jaar wil ik dit toch proberen te doen lukken, dus als je tips hebt of locaties, please let me know!
 9. Bewegen. Vroeger deed ik heel wat aan sport, je kon me frequent vinden in de fitnesszaal, de yoga, ik was echt sportief. Raar maar waar, sinds ik mama ben, sport ik niet graag (ben ik dan veranderd of zo?). Mijn lichaam mist het actief zijn wel wat en dat merk ik doordat ik veel meer spanningen bijhoud. Daarom wil ik terug wat tijd investeren in beweging, neen ik ga niet terug fitnessen, daar heb ik geen zin in. Maar wat dacht je van yoga of vrije dans? En af en toe gaan lopen met mijn lieve buurvrouw (want samen hou je dat beter vol).
 10. Mindfulness.  Eentje om te leren omgaan met mijn spanningen en angsten. Om mijn mentale veerkracht te vergroten door bewuster te leven in het hier en nu. Mij bewust te maken van mijn emoties maar me er niet noodzakelijk door te laten leiden. Een klein mentaal plaatsje waar ik heen kan om eventjes terug op te laden.
 11. Aanrommelen. Wat minder hooi op mijn vork nemen en me wat meer vervelen. Gewoon omdat het kan!
 12. Meer versjes. Raar maar waar, dit hoort eigenlijk samen met de vorige. Doordat ik vaak veel hooi op mijn vork neem (en vaak ook teveel) zit mijn hoofd zo vol dat er geen ruimte meer is voor creativiteit en het ‘spontaan’ ontstaan van versjes en rijmpjes. Vooral de 2de helft van 2017 heb ik hier meer last van gehad. Ik zou graag weer wat meer versjes gaan maken, ik mis het.
 13. Webshop. 2018 is het jaar waarin ik een nieuwe uitdaging wil aangaan. Ik heb de voorbije jaren best wel wat dingen gecreëerd (boekjes, mijlpaalkaartjes, knuffeltjes) en ik zou het best wel fijn vinden om hier ook andere mensen blij mee te maken. Nu hopen dat het ook kan lukken!
 14. Aandacht voor mijn uiterlijk. Ik geef het toe, ik durf mijn uiterlijk soms eens te verwaarlozen. Ik vind het fijn om er goed uit te zien (wat make up, gelakte nageltjes en gladde benen) maar ik vind het vervelend om er tijd in te stoppen, dit jaar gaan we dus proberen om een beetje meer moeite te doen.
 15. Muziekfestival bezoeken. Vorig jaar wilden we eigenlijk naar cactusfestival gaan in Brugge, maar het is er niet van gekomen. Toen ook maar goed want mama was ziek (link), ergens ook jammer want het is alweer een aantal jaar geleden dat we nog eens een festivalleke bezocht hebben.
 16. Buiten spelen. Iets wat ik zo belangrijk vind voor kinderen en toch niet genoeg doe met mijn zoon, gewoon omdat het me soms veel energie kost, maar eigenlijk (zoals eerder aangegeven bij minder me-time meer we-time) kan ik er misschien wel energie uit halen. Als we gewoon de juiste dingen kiezen om te doen.
 17. Leren stikken. Ik zie al die mensen in mijn omgeving die zo van die toffe kleertjes kunnen maken voor hun kindjes. Soms krijgen we al eens iets cadeau voor Wolfje en vind dat wel leuk. Stiekem ben ik dan toch stik-jaloers en wil ik dit dus ook leren.
 18. Fouten maken en aanvaarden want goede voornemens volhouden is hard werken en soms lukt het ook eens niet. Ik neem me voor om er dan mijn hoofd niet over te breken en gewoon weer verder te doen waar ik gestopt was.

Voila, de eerste keer in jaren tijd dat ik er bewust voor kies om wèl goede voornemens te maken. Wat zijn jouw goede voornemens voor dit jaar? Of maak je die niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *