Yoga wordt vaak (terecht) geassocieerd met rustgevende muziek, met mantra’s, … In de eerste paar jaar dat ik yoga deed, ging een hele nieuwe muzikale wereld voor me open met muziekinstrumenten waar ik het bestaan niet eens vanaf wist.

Toen ik na zo’n yoga les toch eens besloot om de leraar te vragen welke muziek er gespeeld had, begon ik aan de hand van die informatie verder te zoeken op spotify. Tot mijn grote verbazing, vond ik ook die muziek hier terug.

Tussen al die mooie mantra’s sprong er voor mij één cd bovenuit, Bolo! Dan nog van een Belgische artist! Man, wat heb ik die toen vaak opgezet, zelfs mijn man kon de meeste mantra’s meezingen.

Nog iets later, merkte ik dat Luc Acke meer cd’s had dan enkel Bolo! Wat ik toen nog niet wist is dat ik op dat moment hèt liedje ontdekt had dat mijn gevoelswereld op zijn kop zou zetten.

Home

“You hold my heart and i have finally come home”

Uren aan een stuk heb ik naar het liedje “Home” geluisterd, zelfs tijdens mijn bevalling wanneer het voor mij zwaar werd. Ik kon de tekst vanbuiten en vanbinnen en nog steeds als ik ernaar luister, kriebelt mijn buik, onstaan er vlinders, ben ik verliefd. Op dat moment had ik het gevoel dat dit het ultieme liefdeslied was, achteraf bleek ook dat dit lied oorspronkelijk een lied was die Luc schreef als valentijnsgeschenk voor zijn grote liefde.

Sinds mijn zwangerschap was ‘home’ voor mij een symbool dat we ‘compleet’ waren als gezin. Alle puzzelstukjesstukjes leken in elkaar te vallen, ik had het gevoel eindelijk ‘thuis’ te zijn.

“You hold my heart and I have finally come home”

Toen Wolf nog een baby was en huilde, zette ik het liedje ook soms op voor hem. Al snel merkte ik dat het ook hem rust bracht. Is het omdat hij het zo vaak gehoord had toen hij nog in mijn buik woonde, omdat hij gevoeld had dat het mij rust bracht?  Hoe dan ook, we hebben het ‘ons’ liedje gemaakt.

Geloof

Ook tijdens zijn doop hebben we dit lied afgespeeld, omdat het voor mij zoveel betekenis had. Toen ik het op dat moment hoorde, kon ik er weer een volledig nieuwe betekenis aan koppelen. Daardoor werd het niet enkel het een symbool van volledig zijn als gezin maar ook een symbool van ‘geloven’ in een hogere verbondenheid, een geloof.

“You are the sun, the moon and the stars”

De priester had het mooi verwoord alsof de ‘You’ in het lied ‘God’ was. Of je nu geloofd in een God of in eender welke andere hogere verbondenheid, het past zo perfect in dit prachtige lied. Het is een symbool voor de eeuwige liefde en verbondenheid.

Ik ben ‘heel’

Ook op vandaag haal ik nog vanalles uit dit lied, omdat het me ook een derde niveau erg diep raakt. Na mijn bevalling, maakte ik een moeilijke periode door. Die moeilijke periode heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf opnieuw heb moeten leren kennen, ontdekken, heruitvinden. Ik ben terug mezelf, ik ben terug heel, ik ben terug thuis bij mezelf.

“All the darkness that I’ve been through, has turned into light now that I’ve found you”

Meer lagen

“You  … me … we … turn all the colours …of the rainbow”

Als je bovendien de tekst vanuit een ‘yoga’ standpunt bekijkt,  is deze opgebouwd als reis langsheen de elementen die corresponderen met de zeven grote energiecentra in ons lichaam, de chakra’s, waardoor het pad naar het universele bewustzijn/verlichting/bevrijding wordt gesuggereerd.

Waarschijnlijk ontdek ik doorheen mijn levensreis nog wel tientallen andere invullingen voor het lied  ik zo koester ‘Home’.

Dank je Luc, voor dit mooie lied, die me tot op elk niveau zo diep heeft mogen raken. Ik hoop dat je nog zoveel mensen mag ontroeren met jouw muziek.

2 Replies to “Hoe een liedje plots ‘ons’ lied werd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *