Ik vind lichaamsbeweging belangrijk, dit had ik al eens aangegeven toen ik over yoga schreef. In mijn zoektocht naar een bewegingsmogelijkheden vanaf heel jonge leeftijd, kwam ik vorig jaar via mijn kennissen bij de creatieve dans terecht bij Souldance waar ik kon kennismaken met Sherborne of knuffelturnen.

Omdat de sessies gegeven worden in Moorsele en dit niet meteen bij de deur is, hebben we beslist om dit niet op regelmatige basis te blijven doen maar wel om elk jaar toch een reeksje samen te doen.

Wat is Sherborne?

Sherborne is een bewegingsmethode die opgesteld werd door Veronica Sherborne. De methode zorgt voor zowel de motorische en cognitieve ontwikkeling maar daarnaast worden ook andere zaken ook aangesproken op een dieper emotioneel niveau. Ik denk bijvoorbeeld aan zelfvertrouwen maar ook aan bewustwording binnen sociale relaties zoals bijvoorbeeld die tussen een ouder en een kind.  

Tijdens de les wordt gewerkt met allemaal opdrachten die je beweging laten ervaren in je eigen tempo, gebruik leren maken van de ruimte, hoe je contact ervaart in het contact met anderen. Tijdens de oefeningen wordt zowel samengewerkt in vertrouwen als geëxperimenteerd met de ruimte en zintuigen.

Op vandaag wordt deze kennis (vaak zonder dat wij dit als ouder weten) al succesvol toegepast binnen kleuterklassen maar ook bij de begeleiding van mensen met een beperking of sociale en emotionele problemen.

Sherborne sessie

Een ‘lesje’ sherborne voor ouder en kind was dus volledig nieuw voor mij en ik moet zeggen, toen ik dit zocht dichter bij huis, vond in het niet. Het is dus niet iets wat vaak gedaan wordt, wat best wel jammer is want persoonlijk vind ik dat je er veel kan uithalen.

Kristel, de begeleidster brengt het op zo’n manier dat het niet echt voelt als een les. Het lijkt eerder een soort van interactief theater te zijn die start met het wakker maken van beer, die samen met de juf toont wat leuk is en wat wij kunnen proberen.

Beer

Tijdens de les wordt er op maat van de kinderen in de groep actief bewogen, maar was er ook ruimte voor rustgevende activiteiten. Je voelt dat de oefeningen vaak gebaseerd zijn op vertrouwen vb. je kindje rondtrekken op een deken. Pas toen ik zag dat niet elk kind zich zomaar durft over te geven en te liggen op het deken, werd ik me hiervan bewust. Soms zag je een kind groeien in dat vertrouwen in de ouder. Zo wou Wolf vorig jaar eerst recht zitten op het deken en toch de controle wat houden, maar plots leek het hem wel veilig om neer te liggen. Dit jaar ging hi al meteen liggen.

Wat ook leuk is te merken wanneer je meerdere keren gaat, is de groei van je kindje. Vorig jaar was Wolf eerder het observerende jongetje en dit jaar stond hij met veel zelfvertrouwen meteen te springen om alle oefeningetjes vrolijk mee te doen. Hij ging zelfs beer toedekken zonder aarzeling, ook al was mama niet mee naar voren.

Ja maar wat …

Als ik hierover durf praten met andere mama’s in mijn omgeving om hen te overtuigen ,dan krijg ik vaak wat vragen. Omdat de kans groot is dat jullie ook met die vragen zitten, geef ik alvast de antwoorden.

Ja dat klinkt allemaal wel leuk voor rustige kinderen, maar mijn kindje die is zo rustig niet, ik ben bang dat mijn kindje de groep zal storen.

Daar zou ik me geen zorgen over maken, de oefeningen zijn zo speels en gevarieerd dat ze vaak nieuwe dingen kunnen proberen. En springen ze er wat uit, dan wordt daar actief op ingespeeld. Voorbeeld wanneer Wolf zichzelf in een dekentje wou rollen (in plaats dat mama hem erin rolde), kon dat perfect en verwoordde Kristel hoe tof dat wel was. Het is ook de bedoeling dat een kind hier voelt dat het ok is om zichzelf te zijn zonder oordelen.

Maar wat als mijn kind niet wil meedoen?

Dit heb ik zelf meegemaakt vorig jaar, dit is niet zo erg. Bij ons gaf Kristel aan dat ik hem niet mocht pushen, kinderen moeten niet geforceerd worden om mee te nemen. Op die manier leren ze zichzelf te zijn, te aanvaarden en kunnen ze ook hun eigen grenzen leren bewaken. Ook dat kan onderdeel zijn van het proces, dan komt de beweging niet fysiek maar gebeurt die gewoon binnenin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *