Turkije, een bestemming die niet op onze reis-bucketlist stond. Om heel eerlijk te zijn, de bestemming stond eigenlijk op onze hier-reizen-we-niet-heen-lijst. Waarom gingen we er dan heen? We hadden initieel een reis naar Sri-Lanka geboekt. Omwille van de rellen die daar plaatsvonden begin maart, hebben we deze reis geannuleerd. Volgens sommigen (grootouders, andere ouders) een goede zet van ons omdat we dan toch met een gerust gevoel op reis zouden kunnen vertrekken, terwijl anderen dit een erg domme zet vonden.

Omdat we toch nog naar de zon wilden aan een betaalbare prijs en de opties in april niet zo uitgebreid zijn, beslisten we toch om naar Turkije te trekken voor een (allereerste) ontspannende all-inclusive zwembad vakantie.

Hoe is ons dat bevallen?

We hebben alvast de zon niet moeten missen, al was het de eerste dagen toch niet warm genoeg om een duik te nemen in de niet-verwarmde zwembaden van het hotel. De tweede helft van onze vakantie was dan weer een pak zonniger, met een rode papa en mama als gevolg.

Naar bestemming toe viel het ook beter mee dan initieel gedacht. Een van de hoofdredenen waarom Turkije op onze hier-reizen-we-niet-heen-lijst stond, was vooral de angst om op een agressieve manier aangeklampt te worden door verkopers (zoals in Egypte of Marokko) maar hier viel dit eigenlijk best nog mee. Nu, mogelijks is dit ook omdat we niet echt veel rondgelopen hebben in de steden, hoewel we toch een marktje bezocht hebben in Manavgat.

 

Kindvriendelijk

Wat mij wel opgevallen is, is hoe kindvriendelijk de mensen daar ter plaatse zijn. Wolf kon geen 10 stappen zetten zonder alle aandacht te krijgen, dit zowel in het hotel als op straat. In het begin vond hij dit ook erg leuk, maar soms wou hij ook gewoon eens gerust gelaten worden. Dit liet hij dan duidelijk merken door zijn ignore-modus op te zetten. Gek genoeg, vonden de mensen dit best verwarrend.

Ook op het hotel was er voldoende kinderanimatie, elke dag kinderdisco en ook onze kleuter laten meedoen met een volwassen activiteit zoals step aerobics, was geen probleem voor het animatieteam. Ook tussendoor kwam het personeel af en toe een spelletje spelen met onze kleine man.aerobics

Aan de andere was het wel erg gek dat het hotel helemaal netjes was, behalve dan de kinderfaciliteiten. Zo was het speeltuintje vuil en zelfs gevaarlijk (met een kapotte trampoline en rondslingerende veren van die trampoline) en ook de kinderzwembadjes waren erg vuil. Na verschillende keren te klagen bij zowel het hotel als de reisleiding, hebben ze uiteindelijk de laatste dag het zwembadje gekuist. Het speelplein bleef helaas vuil en gevaarlijk, jammer.

Ook de toiletfaciliteiten bij een wegrestaurant waar we tijdens een uitstap even een een pauze maakten, was super kindvriendelijk. Bij ons zijn dat standaard van die vieze, stinkende toiletten, maar daar had je een heus ingericht kikker-kinder toilet. Hoe tof is dit?!

kikkertoilet

Zwembad vakantie

Zoals ik al aangaf, het was ook de eerste keer dat we bewust kozen voor een zwembad vakantie. We hadden al eerder (toen Wolf er nog niet was) all-in vakanties geboekt, maar dan was quasi elke dag gevuld met een of andere uitstap. Dit keer hebben we dit bewust niet gedaan, niet enkel omdat het aanbod vanuit de reisorganisatie niet zo groot was en ons niet echt aansprak, maar ook omdat we gewoon eens een rustige ontspannende vakantie wilden beleven. We hebben al hard gewerkt dit jaar, met de nodige stress en vermoeidheid als gevolg dat die rust gewoon ook nodig was.

zwembad

Persoonlijk was ik bang dat dit niets voor mij zou zijn, zo ganse dagen doorbrengen in een hotel en veel stilzitten en niksen (ik heb over het algemeen geen zittend gat zoals ze dat hier zeggen). Maar amai, wat is me dat bevallen! Een boekje lezen, wat quality time met mijn gezin, gewoon genieten van de zon en voldoende vitamine D opdoen. Dus ja, zeker voor herhaling vatbaar!

Enkele highlights

Hier in België schieten de barbiers overal uit de grond, het is algemeen geweten dat men in Turkije gespecialiseerd is in dit soort kapsels. Een kappersbeurt voor Wolf kon dan ook niet ontbreken.

Turkije kapper

Een van onze uitstapjes was een jeepsafari, waarin we met zijn allen (vooral papa) best wel vuil zijn geworden door in een grote plas modder te rijden met de open jeep.

Ondanks het feit dat het strand in Side niet zo mooi was, was er een mooie pier om op te wandelen en het uitzicht was adembenemend (ja ik ben gek op de open zee).

Side Strand

In Manavgat is er een waterval die je kan bezichtigen, dit is wel een heel mooi natuurfenomeen, waarschijnlijk is zoiets wel nog veel mooier als je dit in een niet commerciële setting kan bewonderen. Hier hebben we (stiekem) een beetje geëxperimenteerd met de slomo en time-lapse mogelijkheden van de smartphone.

Waterval

Kortom mits enkele minpunten waar door het hotel en de reisorganisatie geen aandacht aan besteed werd, een fijne zonnige vakantie. Ik kan niet wachten tot de volgende eraan komt!

Zijn jullie al naar Turkije geweest en hoe is dat meegevallen? Welke soort reizen doen jullie graag met kinderen? (tips voor volgend jaar zijn zeker welkom!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *