Yoga helpt veel mensen om te gaan met stress en drukte, anderen doen het dan weer om hun flexibiliteit te verbeteren. Ook voor kinderen is yoga een ideale sport, daarom doet Wolf dit ook al sinds hij naar de kleuterklas gaat. Ja hoor, hij vind het echt leuk!

Waarom kinderyoga?

Ik vind lichaamsbeweging belangrijk. Ik ben namelijk ook altijd opgegroeid met dit gegeven, altijd gesport, hetzij turnen, zwemmen … Deze waarde wil ik ook aan Wolf meegeven. Daarom doet hij multimove maar ik vond het wel een leuk idee om dit aan te vullen met yoga (omdat ik daar zelf ook wel heel veel baat bij heb).

Yoga is een vorm van lichaamsbeweging zonder competitie. Via yoga leren kinderen de mogelijkheden van hun eigen lichaam beter kennen. Hierdoor leren ze omgaan met hun eigen grenzen en deze ook te respecteren.

Wanneer alles even rustig en stil wordt, kunnen kinderen leren hoe ze spanningen loslaten en kunnen omgaan met de druk die ze dagdagelijks ervaren. Eens ze dit kunnen in een besloten omgeving, kunnen ze dit ook gaan toepassen wanneer ze het eens lastig hebben in het echte leven.

Yoga op de mat

Is yoga niet te rustig voor een kind?

Yoga voor kinderen bestaat uit dezelfde oefeningen als van de grote mensen maar wordt vooral erg leuk, speels en vol verbeelding gebracht. Eigenlijk is het gemaakt op maat van de belevingswereld van een kind. Het is dus niet gewoon stilzitten op een mat maar het bestaat uit spel, muziek afgewisseld met beweging, yogahoudingen, ontspanning en tekenen.

Zo komt Wolf soms al eens buiten met een mooie tekening of een ballon. Een andere keer praat hij honderduit over een massage met een pluimpje of toont hij trots voor hoe hij van juf Els bij yoga aura saha leerde hoe je een ‘hert’ uitbeeld (warrior pose). In elk verhaal over de yoga is er 1 constante “als het belletje gaat, dan mag je je oogjes opendoen“.

Ook thuis?

In de les wordt naast de begeleiding van de juf, gebruik gemaakt van de kaarten van Helen Purperhart. Een aantal setjes ervan hebben wij ons ook al aangeschaft. We gebruiken bijvoorbeeld de massagekaarten voor het slapengaan. Voor kerst kreeg hij de kinderyoga avonturenbox.

2 Replies to “Yoga voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *