Ik heb migraine, een onzichtbare ziekte die mijn leven controleert ik slaag er maar niet in om haar onder controle te krijgen. De laatste tijd heb ik weer heel vaak last van aanvallen. Dat is kak.

Wat is migraine

Migraine is meer dan een beetje hoofdpijn. Volgens de WHO staat migraine wereldwijd zelfs op de tweede plaats in de ranking van meest voorkomende oorzaken van functionele beperking, voor mensen onder de 50 zelfs op de 1ste plaats.

Eigenlijk is migraine ene hersenaandoening die samengaat met hoofdpijn. De ziekte kenmerkt zich vooral door hoofdpijn die meestal aan 1 kant van het hoofd zit. Meestal wordt het uitgelokt door bepaalde factoren (triggers) maar dit is niet noodzakelijk het geval, het kan ook gewoon uit het niets opduiken en dat is bij mij vaak zo.

Ik voel de aanvallen wel aankomen tijdens een waarschuwingsfase, ik moet dan vaker geeuwen en heb enorme drang naar zoetigheden. Ik heb geen last van aura’s wat anderen dan wel vaak weer hebben.

Meestal neem ik nog geen medicatie als ik een aanval voel opkomen. Want ja, stel je voor dat ik het fout heb. Daarnaast kan een teveel aan medicatie ook weer hoofdpijn uitlokken dus wil ik voorzichtig zijn.

MedicatieMigraine

De hoofdpijn rem ik dan liever door te slapen, maar uiteindelijk moet ik enkele uren laten toch steeds opstaan om medicatie te nemen. Eigenlijk zou ik beter moeten weten dan tegen het duidelijke in te gaan en meteen de medicatie nemen natuurlijk.

De effecten van migraine

Klinkt eenvoudig natuurlijk, je hebt migraine en medicatie. Neem dat en je probleem is opgelost. Maar geneesmiddelen tegen hoofdpijn kunnen dus ook weer hoofdpijn uitlokken en dat is wat het zo moeilijk maakt voor mij. Wanneer je vaker dan 10 dagen per maand van die medicatie neemt, kan je dus medication overuse headache krijgen. Ik heb het al 1x meegemaakt en dan heb je gewoon elke dag last van hoofpdijn. De oplossing is dan gewoon die medicatie stopzetten en da tis echt niet fijn. Twee weken hevige pijn moeten doorstaan en geen pijnstilling kunnen nemen. Neen, dit wil ik nooit meer meemaken.

Dus bij elke aanval probeer ik zorgvuldig af te wegen wat ik ga doen, heb ik de laatste tijd al veel medicatie genomen of niet? Zou ik niet gewoon super vroeg in bed kruipen?

schuldgevoel

Zeker wanneer ik beslis om mijn pijn weg te slapen, voel ik me super schuldig. Ik breng geen tijd door met mijn gezin, mis de gezellige momenten en ik voel me vaak alsof ik ze aan hun lot overlaat. Ik mis zelf nog eens al het plezier. Gelukkig heb ik een heel lieve man die mijn en mijn migraine begrijpt en me helpt waar het kan. Die voor me zorgt als de pijn te zwaar wordt, me medicatie komt brengen en troost wanneer ik het even niet meer zie zitten. Ook mijn zoon komt me vaak aaien en knuffelen.

Een aanval op het werk is ook niet alles. Ik probeer ook vaak door te werken of neem een pauze en haal mijn tijd dan later weer in. Zo loopt heel mijn planning in de war natuurlijk, en dat voor iemand waarvoor controle zo belangrijk is. Als ik toch doorwerk met pijn, dan lever ik vaak minder goed werk op en voel ik me daar weer slecht over. Dus eender welke keuze ik maak, het is vaak niet ideaal.

Routine

Migraine zorgt ervoor dat routine in mijn leven heel lastig is, terwijl een goeie routine misschien wel kan zorgen dat ik minder aanvallen doe.

Sporten is gezond en heel goed omdat het ook nog eens ontspannend werkt. Alleen, een vast sport moment inplannen kan lastig zijn, wat als ik net dan een hoofdpijn aanval krijg? Ga ik dan wel of niet? Maak ik het niet erger? Eens ik goed op dreef ben, wordt mijn routine dus vaak doorbroken door een migraine aanval. Hierdoor geef ik gemakkelijker het sporten op. Eenmaal een routine doorbroken is het terugvinden van motivatie vaak moeilijk, al helemaal wanneer de schrik er inzit dat het toch weer niet zou lukken omwille van de hoofdpijn.

KopOp

Ik begin de ziekte meer en meer te begrijpen, zeker na het lezen van het boek van Evy Gruyaert: Kop Op. Echt een aanrader voor iedereen die migraine heeft of iemand kent die het heeft. Het boek geeft inzicht en toont aan dat er heel wat mensen rondlopen met deze onzichtbare ziekte.

Koop jouw exemplaar van Kop op.

Toch blijft het dikke vette kak om migraine te hebben. Is dit herkenbaar voor jullie?

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

One Reply to “Migraine, onzichtbaar en onvoorspelbaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.