Ik koos dit jaar “minder” als themawoord, met de bedoeling om verschillende aspecten van mijn leven te vereenvoudigen. Maar hoe loopt dat nu?

Minder spullen

De eerste stap in het minderen was (naast minder ongezond eten, wat niet altijd even goed lukt) de meest evidente namelijk een grote schoonmaak houden in huis. Kamer voor kamer ging ik door het huis en vroeg mezelf af: “Wil ik dit nog hebben?” De dozen voor de kringloopwinkel stapelden zich op, mijn online tweedehands aanbod werd groter en met elk item dat het huis verliet, voelde ik me telkens een pak lichter. Deze handelingen herhaal ik sindsdien af en toe eens want er zijn spullen die ik eerst niet kon loslaten waarbij het nu wel lukt.

Minder Digitale Tijd

Mijn blog, waar ik jarenlang mijn hart en ziel in had gestoken, kreeg bewust minder aandacht, dat hebben jullie vast gemerkt. Dit was geen gemakkelijke keuze, maar het was noodzakelijk om meer ruimte in mijn leven te creëren en mezelf wat minder druk op te leggen. Wat niet wil zeggen dat er niets meer online zal komen, gewoon net iets minder frequent.

Ook mijn sociale media kanalen moesten eraan geloven. Eerst passief, door minder tijd te besteden aan hersenloos scrollen en reageren op zaken, minder online te plaatsen en de apps te wissen van mijn gsm. Uiteindelijk besloot ik onlangs om mijn accounts op Instagram, Facebook en Pinterest volledig te verwijderen.

Het was een moeilijke keuze maar wel bevrijdende actie die tot nu toe toch al meer mentale ruimte creëerde dan ik had verwacht. En ja, ik blijf wel een beetje bang dat ik wat leuke zaken zal missen, maar misschien valt dat toch ook wel mee?

Wat brengt me dat op

Naast een lichter gevoel, brengt mijn jaarwoord “minder” me ook meer helderheid en een duidelijker zicht op mijn doelen. Ik heb meer ruimte om mijn huishoudelijke taken te doen, tijd met mijn gezin door te brengen, meer ruimte in mijn hoofd en kan me daardoor beter focussen op wat belangrijk is. Minder kan dus echt wel meer zijn.

In de komende periode (de rest van het jaar en misschien zelfs blijvend) wil ik het minderen nog wat meer verdiepen en nog wat meer minimalisme in mijn leven te integreren. Naast het opruimen van spullen, zal ik ook eens mijn digitale accounts onder de loep nemen, mijn eetgewoonten evalueren en wie weet wat het jaar nog allemaal in petto heeft voor me.

Op welke gebieden moet ik volgens jullie zeker het aspect minder gaan inzetten?

2 Replies to “Het Jaar van Minder: tussentijdse evaluatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.