Een goeie band hebben met mijn zoon is altijd al een prioriteit voor me geweest. Door het lezen van boeken maar ook door te kijken en praten met ouders die een goede band hebben met hun kinderen, heb ik al heel wat inzichten verworven die ik graag wil delen met jullie.

  1. Individuele behoeften: Elk kind is uniek, met hun eigen behoeften, interesses en persoonlijkheden. Dit betekent dat je hen best aanmoedigt om hun passies na te streven en hen ondersteunt bij hun persoonlijke ontwikkeling. Door in eerste instantie zelf al hun unieke identiteit te waarderen, zorg je dat ze sterk in hun schoenen staan.
  2. Kwaliteit boven kwantiteit: Een moeilijke voor mij want hoewel het belangrijk is om tijd door te brengen met mijn kind, realiseerde ik me dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid tijd, maar vooral om de kwaliteit ervan. Het gaat erom bewuste momenten te creëren waarin we ons echt kunnen verbinden en genieten van elkaars gezelschap. Dit kan een gezamenlijke activiteit zijn, een diepgaand gesprek of simpelweg gewoon samen lachen.
  3. Luisteren zonder oordeel: Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is om echt naar je kind te luisteren zonder oordeel of onderbreking (dat geldt trouwens ook in de relatie met je partner). Dat is niet eenvoudig want je wil altijd meteen helpen en ondersteunen, maar het gaat erom open te staan voor hun gedachten en gevoelens, en hen te laten weten dat ze belangrijk zijn. Door actief te luisteren, zorg je voor een veilige ruimte waarin de ander zich gehoord en begrepen voelt.
  4. Geduld en compassie: Het opvoeden van kinderen gaat nu eenmaal altijd gepaard met uitdagingen en moeilijke momenten. Ik probeer altijd geduldig te zijn en mezelf in hun schoenen te plaatsen, om zo de emoties en reacties beter te begrijpen en te ondersteunen.
  5. Elke dag een beetje tijd: Zelfs als mijn dagen druk zijn, probeer ik elke dag een beetje tijd vrij te maken voor mijn zoon. Het kan zo simpel zijn als samen ontbijten of een kort gesprekje voor het slapengaan. Zelfs een klein momentje van verbinding kan een groot verschil maken. Het laat onze kinderen zien dat ze altijd een belangrijke plek hebben in ons leven, ongeacht hoe druk het ook mag zijn.
  6. Samen leren en groeien: In plaats van alleen een autoritaire rol aan te nemen, zie ik mijn zoon als gelijkwaardig. Ik weet en kan zeker niet alles. Door samen nieuwe dingen te ontdekken, van elkaar te leren en elkaar aan te moedigen, worden we samen beter. Ik merk ook dat hij ervan geniet te merken dat het niet van 1 kant komt.
  7. Het vieren van kleine momenten: Ik geloof dat het belangrijk is om de kleine momenten van vreugde en prestaties te vieren. Dus ja, ik beloon de inzet voor school en niet een goede rapport.
  8. Onverdeelde aandacht: Het is moeilijk maar ik probeer regelmatig momenten te voorzien waarin Ik me volledig kan richten op mijn kind, zonder afleidingen zoals telefoons of andere verantwoordelijkheden, niet eenvoudig in deze geconnecteerde tijden maar dat hoeft heus niet elke dag een uur of langer te zijn.
  9. Aanwezig en bertrokken zijn: Ik ben bijvoorbeeld absoluut geen voetbal fan maar ik probeerde wel altijd mee te gaan als hij een match had en bleef ook wel eens tijdens de training kijken. Stiekem vind ik dat bij zwemmen leuker.
  10. Open communicatie: Wij praten veel, ik moedig mijn zoon dus ook aan om vrijuit met me te praten en zijn gedachten en gevoelens te delen. Hij hoeft geen angst te hebben voor veroordeling want bij zijn ouders kan en mag hij helemaal zich zelf zijn. Als dat thuis niet kan, waar dan wel? Het helpt vaak om zelf ook open te zijn naar hem toe.
  11. Wees een voorbeeld: Kinderen leren veel door observatie, dus wees een positief rolmodel. Toon respect, vriendelijkheid en empathie in je interacties met anderen en naar hen toe. Wees eerlijk, oprecht en betrouwbaar. Acties spreken vaak luider dan woorden, dus laat zien hoe je wilt dat je kinderen zich gedragen door zelf het goede voorbeeld te geven.
    Lees ook: Wat zeg je dan, over beleefdheid en dank je wel.
  12. Respecteer autonomie: Ik probeer mijn zoon zoveel mogelijk ruimte te geven om zijn eigen beslissingen te nemen waar mogelijk en zijn eigen identiteit te ontwikkelen. Ik hoop dat hij zo vertrouwen ontwikkeld in zichzelf. Voor mij is het ook steeds een les in loslaten.
  13. Gezamelijke activiteiten: Ik plan regelmatig activiteiten om samen plezier te hebben (volgens sommigen misschien iets te vaak, kan dat zelfs?). Dit kan een leuke uitstap zijn maar net zo goed iets eenvoudigs zoals samen koken, een spelletjesavond of een gezamenlijke hobby. Dit zorgt voor waardevolle herinneringen die je ons nooit meer kunt afnemen.
  14. Emotionele ondersteuning: Het is de rol van een ouder om er te zijn voor je kind, zowel goede als moeilijke tijden. Toon begrip en bied een luisterend oor wanneer ze zich verdrietig, boos of gestrest voelen. Moedig hen aan om hun emoties te uiten en bied troost en ondersteuning wanneer dat nodig is.
  15. Tradities en routines: Het opbouwen van tradities en routines versterkt de band. Dit gaat bij ons van een dagdagelijks avondritueel tot gekke tradities zoals elk jaar met pasen pannenkoeken eten. . Het zijn deze herinneringen die ze later zullen herinneren en koesteren en misschien zelfs ook behouden.

De band met mijn zoon is voor mij een van de meest waardevolle aspecten van het ouderschap. Een goed gezin is het mooiste dat een mens zich maar kan wensen, niet?

Op zoek naar meer opvoedinspiratie, neem dan snel een kijkje in het rubriekje opvoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.