Je kent ze wel, die leuke pop-up kaartjes. Ze zien er vaak complex uit, maar je kan zeker ook mooie, toch eenvoudige exemplaren maken samen met kinderen. Hier bestaan verschillende technieken voor, ik werkte er een aantal uit ter inspiratie.

Accordeon pop-up kaart

Nog voor de kerstvakantie kwam zoonlief naar huis met een mooie accordeon pop-up kaart die hij gemaakt had op school: Een regenboog op een regenachtige dag. De kaart was bedoeld voor mensen die zich tijdens de corona periode eenzaam voelen.

Dit kaartje was meteen ook mijn inspiratie voor deze post (dank je juf). De kindjes hadden op een wit stuk papier een regenboog gekleurd en deze vervolgens gevouwen volgens als een accordeon, op zo’n manier dat de plooitjes loodrecht op de kleuren van de regenboog kwamen te zitten.

Daarna hebben ze de twee buitenste randjes van de regenboog gelijmd op een kaart van gekleurd papier, redelijk bovenaan het blad. Onder de wolkjes werden nog twee wolkjes getekend.

Regenboog Wolkjes pop up

Zo’n kaartje is geschikt voor heel wat momenten: een verjaardag, een troostkaartje, beterschapskaartje …

Ballon pop-up kaart

Je kan ook een ballon pop-up kaart maken door cirkels te plooien en een 10-tal halve cirkels tegen elkaar te kleven. Vervolgens kleef je de cirkel in een kaart en krijg je een balvorm. Hiervan kan je een ballon maken met verschillende kleurtjes. Uiteraard kan je met een ronde figuur heel wat kanten uit, je kan een bal maken, een ballon maar je kan het ook gebruiken als lichaampje voor een krab, een vogel, … wat dan ook.

Ballon Pop up

Je vormpjes hoeven niet noodzakelijk cirkeltjes te zijn, je kan bijvoorbeeld ook hartjes gebruiken. Dan kan je een kaartje maken met een diertje die een hartje vasthoudt. Als voorbeeld deze leukerd die we maakten, we gebruikten hiervoor een 6 à 7 tal hartjes. Zoonlief tekende niet enkel de beer maar versierde de kaart ook nog wat verder.

Berenknuffel pop up

Ideaal deze voor de januari verjaardagen binnen de familie. Ik hoop stiekem dat er straks wat grootouders blij zullen worden. Maar zeker deze laatste met het hartje is ook een hele leuke valentijn knutsel (ik zeg het maar … februari is niet meer zo ver af).

Pop-up kaart met bekje

And last but not least. Deze soort pop up kaart hebben we als kind vast allemaal ooit gemaakt, een kaartje met een bekje. Wij kozen er voor om een vogeltje te maken maar je kan hier allerhande dieren voor verzinnen: pinguin, kikker of kuikentje. Maar je kan ook wat gekker gaan voor halloween bijvoorbeeld en een monstertje maken of een gek gezicht.

Vogeltje Bekje Pop up

Wie wordt nu niet vrolijk van zo’n fleurige lieve kaartjes? Ik alvast wel. Ik hoop dat jullie met mijn tips verder kunnen om iemand een leuk kaartje te sturen.

Deze past ook weer perfect binnen het 3D thema van deze maand. Maak je ook pop-up kaarten of andere 3D kunstwerkjes, deel ze zeker in de linkparty bij de wensengeltjes.

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Pop-up kaartjes maken met kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.