In de krokusvakantie kan je op het JEF filmfestival ook dit jaar weer heel wat kinder – en jeugdfilms gaan bekijken dit op verschillende locaties in Vlaanderen. Sinds vorig jaar iets wat jaarlijks op mijn to do lijstje staat, want wij vinden dit werkelijk heel leuk!

JEF

JEF brengt het hele jaar door films in de zalen zijn voor verschillende leeftijden, dus ook voor heel jonge kinderen. Daar waar het aanbod anders schaarser is. Niet persé in de grote zalen zoals de Kinepolis maar bij ons in de buurt bijvoorbeeld wel in de Lumière, een kleine maar ook wel erg knusse bioscoop met zachte klapstoeltjes.

Lumiere

Dat is niet alles, JEF biedt ook lesmateriaal voor scholen en mogelijkheden voor zieke kinderen die dus ook minder mobiel zijn omdat ze in het ziekenhuis of een revalidatiecentrum verblijven via een app.

Festival

Elk jaar is er dan ook het JEF jeugdfilmfestival die plaatsvindt in de krokusvakantie. De jeugdfilms werden niet enkel geprogrammeerd door jongeren, ze hebben ook nog eens jongeren als doelpubliek (logisch ook als je een jeugdfilmfestival bent). Daarnaast biedt men ook heel wat films aan voor kleuters en dat is nu net wat mijn hartje als kleutermama heel hard doet kloppen!

Op het festival worden tien kortfilms en tien langspeelfilms door een kinderjury, een professionele jury, deelnemers van Jef in het ziekenhuis en andere deelnemers beoordeeld. Ik ben alvast benieuwd wie er dit jaar als winnaar uit de bus zal komen.

festival

Workshops

Het jeugdfilmfestival heeft meer te bieden dan enkel leuke films. Ze bieden ook de kans om rond het thema film te gaan experimenteren en zaken te ontwikkelen of beleven aan de hand van audiovisuele media.

Zo kan je bij ons in de buurt dit jaar deelnemen aan een gamelab waar je kan experimenteren door play doh (ja je leest het juist, plasticine) te scannen en je creaties in een app tot leven te brengen of kan aan de slag met augmented reality.

Iets oudere kinderen kunnen dan weer aan de slag met hun smartphone of ipad om hun eigen dansfilmpje vast te leggen in een masterclass en kunnen met de playstation VR een spel spelen waarin ze een robotje en zijn bemanning moeten redden.

Het leukst van allemaal, je hoeft niet te wachten tot de volgende krokusvakantie voor je deze zaken kunt gaan proberen, je kan de workshops namelijk ook gewoon boeken.

Conclusie

Vorig jaar gingen wij al kijken naar Rita en krokodil en de hazenschool. Dit jaar gaan we voor Ernest & Célestine: winterpret, De avonturen van No-No en proberen we liefst ook nog eens een workshop met de kleine man. Ik vind het jammer dat ik in de krokus vakantie meestal doorwerk, anders werd er vast elke dag een film geprogrammeerd in onze agenda.

Één ding staat vast, ik ben fan van dergelijke initiatieven! Julllie ook?

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.