Hoe leg je aan kinderen uit wat een burn-out is? Sarah vond er geen boeken over en besloot om dit zelf neer te schrijven voor haar kinderen. Het resultaat, Harry’s wereld, een mooi boek die dit op een eenvoudige manier duidelijk maakt voor kinderen, maar ook voor volwassen die er nog niet mee geconfronteerd werden.

Het boek

Het boek is geschreven vanuit het standpunt van drie jonge kinderen die maar niet begrijpen wat er met hun mama aan de hand is, ze is namelijk al een ganse tijd zo moe en niet meer de mama die ze ooit was. Ze ontmoeten Harry, van de andere kant van de muur, een grappig jongetje die hen uitlegt wat er met mama aan de hand is en hoe ze haar kunnen begrijpen en helpen.

Aan de hand van een rivier-metafoor vertelt Harry wat een burn-out is, zonder ooit te melden dat dit hetgeen is wat met mama aan de hand is. Niet enkel legt hij hen dit alles uit, tegelijk biedt hij de kinderen hoop en houvast. Ik geef toe, ik moest toch een traantje wegpinken.

Waarom ik het kocht

Ik heb geen burn-out, waarom kocht ik dan dit boek? Niet persé omdat ik ons kind hier zomaar mee wil confronteren, wel voor mezelf. Na mijn bevalling had ik een moeilijke periode en eigenlijk zit ik er toch mee dat ik dit ooit aan mijn zoontje moet gaan vertellen, geen idee of dit ooit ter sprake komt en hoe ik dat dan moet aanpakken. Ik zag het als een bron van inspiratie, anderzijds was ik ook wel benieuwd hoe Sarah dit zou uitgewerkt hebben.

love

Wat vond ik er nu van?

Het boek heeft me enorm geraakt, ik hou van de fantasie die erin verwerkt is en vooral van de boodschap: “Volg niet zomaar klakkeloos de stroom, maar kijk ook bewust of die stroom bij jou past”.

Het boek lijkt me uiterst geschikt voor kinderen die geconfronteerd worden met een ouder (of ander familielid) die te kampen heeft met burn-out. Harry kan het alvast erg mooi en duidelijk verwoorden, zonder het al te complex te maken.

Daarnaast lijkt het me ook een aanrader voor mensen (hetzij kinderen, hetzij volwassenen) die het gevoel hebben te moeten meedraaien in de maatschappij, ook al voelt dit niet helemaal juist.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

One Reply to “Boekreview: Harry’s wereld, burn out in kindertaal”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.