Het ene kindje is er vlugger mee weg dan het andere, veters strikken. De een kan het al aan 3 jaar, de ander kan het aan 8 jaar nog niet. De ideale leeftijd is dus moeilijk te bepalen, maar er zijn wel enkele zaken waar je rekening mee kunt houden.

Veters of niet?

Kinderen willen op bepaalde momenten zelfstandig zijn en zoveel mogelijk zelf gaan doen. “Ikke doen”, die woorden klinken waarschijnlijk voor alle ouders bekend. Veters maken dat geheel natuurlijk moeilijk. Om kinderen zelf hun schoenen te laten aandoen kan je dan opteren voor schoenen met een velcro sluiting, met veters maar wel nog een extra rits op de zijkant of voor elastische veters.

Motorisch klaar

Uiteindelijk zullen kinderen wel zelf moeten leren om hun veters te knopen, daar is helaas geen ontkomen aan. Je kan daarvoor kijken of je kindje er al motorisch klaar voor is. Hier is het belangrijk vooral te ijken naar de fijne motoriek: hoe goed kan hij knippen, tekenen, parels op een draadje rijgen. Eenmaal dit allemaal goed lukt, is het motorisch mogelijk om schoenen te leren knopen, dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij dit ook meteen zal kunnen. Maak het daarom leuk om te leren en forceer het niet.

Help je kindje hierbij, het is soms makkelijker om met 2 veters te werken, aan elke kant een kleurtje. Dat is makkelijker om uit te leggen het verschil tussen beide kanten te zien. Daarnaast is het ook makkelijker om aan te leren wanneer je je kindje op je schoot of tussen de benen neemt. Op deze manier ziet hij meteen ook hoe je het doet en niet in spiegelbeeld.

Oefenen

Schoenen leren knopen is een kwestie van oefenen, hiervoor kan je speciale oefenschoentjes kopen, maar je kan ook perfect zelf aan de slag. Gebruik een schoentje van toen hij kleiner was, maar vervang de veters door een veter voor volwassen schoenen (die zijn namelijk langer). Je kan ook een schoentje maken van karton zoals wij deden en die samen versieren.

Kartonnen schoen

Ik maakte ooit ook eentje in vilt voor wat ooit een quiet boek moest worden maar nooit werd afgewerkt. Dit komt nu alvast nog eens van pas, gelukkig heb ik het nog niet weggegooid.

voetbalschoen

Er bestaan ook heel wat versjes over het strikken van veters waarmee je aan de slag kunt. Alleen, ik kon toch niet zomaar een bestaand versje gebruiken?!

Lees mijn versje

Dit versje komt dan later op een zelfgemaakt veterdiploma wanneer zoonlief het volledig onder de knie heeft.

Wanneer leerden jullie kindjes zelf hun veters knopen? Hoe heb je dat aangepakt?

Deel gerust ook jullie eigen creatie binnen het thema “strings” op sociale media met de hashtag #creaKrea. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de CreaKrea collega’s voor nog meer leuke creaties: KreanimoMama duizendpootKnutseljuf van Ede en Crea met kids

Op zoek naar meer educatieve ideetjes? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips om al spelend te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.