Een adventkalender is een leuk iets voor tijdens de advent periode. Ik heb wel mijn bedenkingen bij wat je een kind leert met elke dag een geschenkje geven in aanloop tot kerst. Daarom wil ik dit jaar van wichtelen een traditie gaan maken tijdens de advent. Het lijkt me een liefdevolle manier om naar kerst toe te werken die ook meteen de warme boodschap van liefde uitdraagt.

Wichtelmannetje

Het wichtelmannetje (ook wel eens Tomte genoemd) komt uit het hoge noorden. Het is eigenlijk een lief kaboutertje die stiekem lieve dingetjes doet voor anderen of kleine geschenkjes brengt, hij doet dit onopgemerkt. Een beetje zoals de uitspraak het zegt “De kaboutertjes hebben het gedaan”.

Je verrast iemand door een wichtelmannetje te zijn voor die persoon en laat zo zien dat er aan hen gedacht wordt. Het hoeft helemaal niets duur of groots te zijn. Het gaat tenslotte om de gedachte die erachter schuil gaat.

Voor velen begint de wichtelperiode op Sint Maartens of Sinterklaas, anderen vinden de advent dan weer de ideale periode om te gaan wichtelen. Voel je vooral vrij om te kiezen wat voor jullie het beste is. Ik vind persoonlijk de advent een mooi moment omdat dit een periode is om ook bewust te denken aan anderen in aanloop tot kerst. Het hoort een beetje bij de kerstperiode.

Wichtelen, hoe doe je dat?

Met een groep mensen (een gezin, een groep collega’s, vrienden …) trek je lotjes. Je verklapt niet wie jij hebt getrokken maar de persoon die op jouw lotje vermeld is, ga jij tot kerstmis verrassen met kleine attenties. Jij speelt dan het wichtelmannetje voor de persoon op jouw lotje.

Zelf wil ik het iets anders aanpakken, ook hier kan je dus best wel creatief in zijn. Ik wil het introduceren op een manier door zelf kleine dingetjes voor een ander te doen of achter te laten (een bed opmaken, een snoepje, een tekening, een kopje van een collega afwassen …) en dan een kaboutertje achter laten op de plek waar ik wichtelde. De persoon die dan het kaboutertje (met de uitleg) vind, kan dan op zijn beurt gaan wichtelen voor iemand anders. Een beetje volgens het ‘pay it forward’- principe.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Jij hebt mij gevonden omdat iemand aan je denkt en dit via een klein gebaar of een leuke attentie wou laten weten. 

Kabouters leven in ons allemaal en jij kan ook iemand blij maken met een kleine attentie. Wat zou je ervan denken als jij wakker bent en je ontbijt staat al klaar? Of als je de vandaag op je werk komt en het kopje dat je vergat af te wassen plots proper staat te blinken op je bureau? Als je plots een van je favoriete snoepjes in je jaszak vind, … Een eenvoudige verrassing uit het hart, te hooi en te gras door de week heen gestrooid, zomaar omdat je ook belangrijk bent! Het hoeft niet groot te zijn. 

Maak je ook iemand gelukkig en zet je mij bij die attentie? Zo spookt het in de adventtijd vrolijk en liefdevol in een wichtelmannetjeshuis. [/perfectpullquote]

Wichtelmannetje maken

Daarvoor ging ik dan ook aan de slag om een wichtelmannetje te maken. Ik deel dit graag met jullie, misschien kunnen jullie dan ook aan de slag.

Wichtelmannetje nodig

WAT HEB JE NODIG

  • Een kurk
  • Vilt
  • Schaar
  • Lijm
  • Draad
  • Naald
  • Stift

HOE GA JE TE WERK

  1. Knip een grote cirkel uit de vilt en snij die in 2, dit dient om het hoedje mee te maken. Plooi deze cirkel in een punthoed en pas deze op de kurk.
  2. Naai de naad dicht met draad en naald.
  3. Knip 2 kleinere halve cirkels voor de kleding van het wichtelmannetje.
  4. Lijm de kleding om het lijfje en het hoedje op het hoofdje.
  5. Teken vervolgens 2 oogjes op het mannetje.

Als je het mij vraagt, kan wichtelen een mooie sfeer brengen die aansluit bij de warme kerstgedachte, het brengt mensen dichter bij elkaar en maakt ze blij dankzij de kleine verrassingen.

Kende je deze traditie? Wat vind jij ervan?

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.