Acryl gieten is een leuke verftechniek dat creatieve schilderwerken als resultaat geeft. Het kan wel een boeltje zijn, maar met de juiste voorbereiding valt het best mee.

Bij dit type knutselwerken staat voorbereiding wel centraal als je het een beetje netjes en proper wil houden. De angst om er een boeltje van te maken en dat ik keiveel opruimwerk zou hebben, heeft er ook voor gezorgd dat ik dit ideetje lang heb uitgesteld. Ik had zoonlief nogthans al een eeuwigheid geleden beloofd dat we dit eens samen zouden proberen. Maar ondertussen heb ik wel mijn tips en trics om te delen met jullie zodat jullie meteen zonder zorgen aan de slag kunnen gaan.

knoeivrije setup

Eerst en vooral is het veilig om de tafel af te dekken met een plastic tafellaken. Wij hebben deze altijd in onze knutseldoos zitten. Voorzie een doos als ‘gietstation’. Hierin zet je een aantal glazen of potjes ondersteboven waarop je straks het canvas kunt leggen om te gieten. Op deze manier drupt de overige verf in de doos en kan je die na het drogen gewoon mooi weggooien.

Hoewel het gieten zelf misschien ‘snel’ achter de rug kan zijn, heb je wel wat werk aan deze schildertechniek. Het voorbereiden van de verf is namelijk het belangrijkste en doe je best zorgvuldig. Elk potje moet je apart en op voorhand mengen om vervolgens samen te gieten op je canvas.

Knoeivrije Setup

Wat heb je nodig

Hoe ga je te werk?

  • Zorg ervoor dat je wekruimte knoeivrij is opgezet zoals eerder beschreven.
  • Leg het canvas op de bekertjes die in de doos staan.
  • Meng in een potje 1 deeltje verf tov 2 deeltjes pouring medium en meng goed tot een mooi glad geheel. Je kan beter te lang roeren dan te weinig. Dit zorgt ervoor dat je verf voldoende vloeibaar is om goed te gieten.
  • Herhaal bovenstaande stap per kleur dat je op je canvas wil gieten.
  • Neem nu alle kleurtjes en giet ze in laagjes voorzichtig in een vers bekertje.
  • Neem het canvas en plaats die ondersteboven op het bekertje. Draai het bekertje met canvas om boven de doos en plaats terug op de staantjes in de doos.
  • Hef nu voorzichtig het bekertje op, laat de verf op het canvas lopen en zet het bekertje opzij. De verf is nu mooi op het doek gelopen.
  • Nu moet je de verf over heel het doek gaan verspreiden. Dit kan je doen door het canvas boven de doos op te heffen en heen en weer te bewegen. Let op: hier worden de handjes zeker vuil door.
  • Eenmaal alles mooi verdeeld is op je cavas, kan je nog fijne strepen maken in je schilderij met een tandenstoker, dat is geen must, enkel als je het zelf mooi vind.
  • Laat vervolgens het schilderij drogen in de doos.

Wij kozen ervoor om met 2 kleuren te werken, black and gold en eens black and glossy pink, maar je kan dit perfect met meerdere kleuren doen ook. Elk resultaat is anders, maar steeds mooi en vooral. het proces is heel leuk!

Interesse in meer creatieve ideetjes? Ik deel ze graag met jullie in mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.