Gaat jouw beste vriendin, zus of collega binnenkort bevallen? Dan kan je vast niet wachten tot je de baby kunt ontmoeten. Het is eigenlijk gek dat we vaak enkel iets voor de baby meenemen als we op kraamvisite gaan. De moeder heeft net een enorme prestatie geleverd. Om over het mentale ongemak nog maar te zwijgen.

Moeder worden is niet gemakkelijk. Het maakt niet uit of dit de eerste of misschien zelfs wel de vijfde keer is. De kraamtijd is altijd intensief. Ze moet haar kleintje leren kennen en kunnen herstellen, soms zowel fysiek als mentaal. En dat met veel te weinig slaap en hormonen die alle kanten op vliegen.

Daarom des te belangrijker om nieuwbakken moeders juist in de kraamtijd extra in het zonnetje te zetten. Probeer kraamvisite eens anders aan te pakken. Zij heeft dit waarschijnlijk harder nodig dan je denkt. Maar waar kun je haar nu echt mee helpen in de kraamtijd? In dit artikel geven we de nodige inspiratie.

Laat weten dat je aan haar denkt

Probeer haar gevoel zoveel mogelijk te volgen gedurende de kraamtijd. Het is logisch dat je haar graag een knuffel wil geven en de kleine wil komen bewonderen. Heeft ze dit liever niet, omdat ze bijvoorbeeld net als ik destijds graag wil slapen? Wees dan niet teleurgesteld en voel je ook niet afgewezen. Laat tegelijkertijd wel op afstand weten dat je aan haar denkt. Bloemen laten bezorgen is bijvoorbeeld een goede manier om haar snel in het zonnetje te zetten. Bloemen doen het altijd goed.

Ook betrokkenheid wordt erg gewaardeerd. Dat hoeft echt niet veel te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een appje in de morgen om te vragen hoe haar nacht was. Vraag niet alleen naar de baby, maar ook naar hoe zij zich voelt. Het fijne van een appje is dat zij zelf mag bepalen wanneer en of ze hierop reageert. Jij laat zien dat je er voor haar bent en laat haar vrij in wanneer ze reageert. Dat is wat ze nu nodig heeft.

Neem eten mee

Mag je op kraamvisite komen? Jippie! Maar zorg er dan wel voor dat je ook echt iets voor haar kan betekenen. Kook bijvoorbeeld een extra pannetje soep of net wat meer pasta dan je normaal zou doen, ik vond dat alvast altijd fijn toen mama dat deed. Dit zijn handige gerechten om mee te nemen of elders in te vriezen. In de kraamtijd wil koken er nog wel eens bij in schieten en dit is dus ook echt praktische hulp waar ze iets aan heeft.

Je kunt als je daar bent natuurlijk ook nog andere praktische hulp bieden. Bijvoorbeeld even de was vouwen of stofzuigen in huis. De dingen waar zij nu helemaal niet aan toe lijkt te komen. Zeker wanneer de kraamzorg net weg is, kunnen dit dingen zijn waar ze veel moeite mee heeft. Fijn als jij er dan bent om te helpen.

Gun haar even rust

Slaaptekort is een vreselijk iets. Elke moeder zal zich nog wel het gevoel van die slapeloze nachten herinneringen. De dagen dat je functioneerde op nog geen twee uur slaap. Dat is echt funest voor je lichaam en geest. De beste manier om haar te helpen is dus door haar wat slaap te gunnen. Stel voor dat jij even beneden bij de baby blijft, zodat zij kan slapen. Dring desnoods even aan, want misschien voelt ze zich daar ongemakkelijk bij. En verzeker haar, als er wat met de kleine is of als deze borstvoeding nodig heeft, ben je zo boven om hem te brengen. In de tussentijd kan ze lekker slapen.  Een mooier cadeau kan je niet geven.

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.