Sinds we een kindje in ons leven hebben, hecht ik nog meer belang aan mooie herinneringen dan vroeger. Ondertussen ben ik zowat foto verslaafd geworden. Ik neem te pas en ten onpas foto’s om geen enkel moment kwijt te raken. Tegenwoordig durf ik mijn foto’s zelfs al eens te bewerken.

Lees ook: spijt zonder foto’s

Foto’s

Dat wil niet zeggen dat ik overal een zware logge camera meedraag, integendeel. Ik heb altijd met mijn Iphone 11 bij de hand (hetzij in mijn handtas of broekzak) en ook daar kan ik mooie foto’s mee maken. Achteraf bewerk ik ze even in Lightroom met een preset en hopla, ik heb weer mooie herinneringen.

Foto’s bewerken

Vroeger was ik anti-fotobewerking. In mijn ogen was dat iets voor fotografen die ook echt dure toestellen hebben en uit zichzelf al prachtige foto’s kunnen maken. Daarbij, een foto bewerken is toch super complex en keiveel werk, daar heb ik helemaal geen tijd voor.

Eerlijk? Het voelde ook wel wat als valsspelen, de foto’s bewerken zodat je de werkelijkheid wat mooier maakt dan ze werkelijk is. Denk aan een mooie egale huid zonder vlekjes op je gezicht. Zo gaat de authenticiteit en het moment misschien wel verloren.

Waarom ik nu wel mijn foto’s bewerk?

Ondertussen denk ik er helemaal anders over, ik bewerk nu vaak mijn foto’s in lightroom. Vaak op de gratis smartphone app maar soms ook op de laptop. Ik doe dit aan de hand van presets, die vooral een impact hebben op de kleur en contrast/belichting van de foto’s, dus niet op het wegwerken van allerlei oneffenheden.

KrantNaBewerking

Wat is een preset?

Een preset is een vooringestelde fotobewerking die je in 1 enkele klik kunt toepassen op je foto’s. Een beetje zoals een fotofilter, maar je kan deze nog een klein beetje verder aanpassen mocht je dit willen. Je kan zo’n preset aankopen en dan op je eigen toestel importeren om vervolgens te gebruiken.

Het kan helpen om net datgene te bereiken op je foto’s wat je eigenlijk had gewenst toen je die nam.

Achteraf gezien had ik dus al veel eerder moeten beginnen met het bewerken van foto’s. Nu ben ik retroactief wat van mijn favoriete foto’s aan het bewerken maar mijn albums zijn ondertussen wel reeds gedrukt.

Lees ook: Lightroom presets voor kinderfotografie

Er bestaan er ook heel wat interessante online fotocursussen die ook haalbaar zijn voor niet fotografen. Maxine Stevens deelt op haar blog en nieuwsbrieven ook heel wat interessante gratis fototips. Sinds ik deze zaken toepas, merk ik dat ik steeds mooiere foto herinneringen kan vastleggen. Mijn foto verslaving zal dus enkel nog erger worden want foto’s bewerken is ook verslavend.

Ken je dit gevoel? Ben jij ook zo gek op foto’s maken en bewerken om zo de mooiste herinneringen bij te houden voor later?

Op zoek naar meer foto inspiratie en tips ? Bekijk dan zeker mijn Fotografie rubriekje.

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

One Reply to “Bewerken van foto’s, waarom zou je dat doen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.