Als we speelgoed kopen, dan zijn het al snel gezelschapsspelletjes. Zowel de kleine man als wijzelf doen dit graag en zo nemen we af toe eens tijd voor elkaar. Een van mijn favorieten is Carcassonne, nog een beetje moeilijk voor zoonlief maar de junior versie is ideaal voor kinderen vanaf 4 jaar. Deze wordt hier dan ook af en toe eens bovengehaald.

Spelverloop

De basisregels van de juniorversie van Carcassonne zijn eigenlijk dezelfde als die van de ‘grote’ versie, alleen zijn ze sterk vereenvoudigd. Het doel van het spel is om als eerste alle pionnen op het landschap hebt.

carcassonneSpelen

Om dit te bereiken, trek je om beurt een tegel van de stapel. Je bouwt de wegen tegen elkaar. Als een weg afgesloten is aan beide kanten door een wegeinde, bekijk je in het spel welke personages allemaal op de weg werden afgebeeld. Voor elk gekleurd ventje op de weg, mag je een pion van hetzelfde kleur op het bord zetten. Dus staan er 2 gele ventjes op de afgesloten weg en 1 blauwe mag de speler met de gele pionnen er 2 plaatsen op de tegels plaatsen en de speler met de blauwe 1.

Uiteraard probeer je het spel een beetje tactisch te spelen, je maakt het de anderen moeilijk, door ervoor te zorgen dat het een heel lange weg wordt als hun kleur erop staat en je probeert zo snel mogelijk de weggetjes met een ventje van jouw kleur op af te sluiten zodat je de pionnen in het spel kan brengen.

Onze mening

Ja, deze mama vindt niet enkel de ‘grote’ versie van carcassonne heel leuk maar zeker ook deze junior variant. We hebben het spel al een eind in huis en het wordt af en toe eens bovengehaald.

Toen zoonlief nog 4 jaar was, ging het vooral om het plaatsen van de kaartjes. Nu hij ouder en dus ook wijzer wordt, merk je ook wel op dat het tactische er meer en meer begint in te sluipen. Dat zorgt soms voor leuke kreten tijdens het spel wanneer we het papa bijvoorbeeld bewust moeilijk maken.

Carcasonne Jr speelbord

Nu, bij jonge kinderen lukt het ook, dan leer je hen al spelend die tactiek wat aan. Dit kan door alert te blijven en hen een beetje te ondersteunen met vraagjes of opmerkingen zoals “Ben je zeker?”, “Kijk eens goed”, “Hm, nu help je papa wel een beetje”.

Spelen jullie graag gezelschapsspelletjes en kenden jullie deze al? Heb je nog aanraders?

Koop jouw versie carcasonne junior.

Op zoek naar meer speelplezier? neem dan snel een kijkje bij mijn speelgoed reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.