Er is er weer eentje jarig, wat vliegt de tijd. Deze verjaardag is ook wel een beetje speciaal, het is de eerste die op school gevierd wordt. Een traktatie kan niet ontbreken en liefst voorzie ik iets wat niet enkel leuk en lekker is maar ook gezond.

Leuk, lekker ok, maar gezond?

Een gezonde traktatie, is dat eigenlijk echt wel nodig? Neen, misschien niet maar ik vind het altijd een uitdaging om het net dat tikkeltje anders te maken en ik denk dat andere ouders het misschien ook wel appreciëren als hun kind iets gezonds wordt aangeboden. Het stimuleert kindjes ook gezond te eten, iets waar ik zelf eigenlijk ook best wel wat belang aan hecht.

Gezond maar leuk?

Hoe kan je iets gezond nu ook leuk gaan maken? Vaak hoor ik wel dat kindjes niet graag groentjes of fruit eten. En toch kan je daar toch wel veel leuke dingen mee gaan doen (zelfs zonder dat ze doorhebben dat het zo gezond is wat ze eten). Als ik zelf begin te zoeken op “gezonde traktatie” kom ik heel wat leuke zaken tegen. Vaak is het fruit op een originele manier gepresenteerd: banaandolfijntjes, ninja mandarijnen, fruitbrochettes … ik heb dan ook erg getwijfeld wat ik zou gaan maken.

Tot ik plots via andere mama’s in contact kwam met de bento. Eens ik begon te zoeken op het net, vond ik al snel heel leuke silicone vormpjes die mij te klein leken voor het bakken van een cake. Daaraan gekoppeld stonden ook meteen receptjes voor gezonde snoepjes. Dit was het, hier kon ik wel wat mee! Ik zou een heuse gezonde snoeptaart maken, want ja, taart dat hoort toch bij een verjaardag, niet?

De snoepjes

Ik maakte mijn eerst snoepjes als test met agar agar (ik ben geen zo’n fan van gelatine), die waren wel lekker maar hadden toch een ietwat vreemde structuur. Ze leken ook snel vochtig te worden (wat achteraf bleek smelten te zijn). Na wat opzoekwerk vond ik dat dit bij agaranta anders zou zijn. Ik kocht dus agaranta en een aantal snoepvormen bij de bentofabriek. Het toeval wil, de dag nadat ik die bestelling geplaatst had, win ik er nog twee extra snoepvormen bij.

Gezien zij bij de bentofabriek ook heel wat recepten delen op hun blog, besloot ik deze dan ook maar zelf te gaan volgen. Waarom risico’s nemen op mislukking als ik het mezelf net dat ietsje makkelijker kan maken. We maakten dus allerhande snoepjes met verschillende smaken (framboos, framboos met yoghurt, mango met yoghurt en ananas met kokosschilfers)

Snoepjes in de maak

Let op, het is niet zo makkelijk als het op het eerste zicht lijkt. Of ja misschien wel, maar het is wel belangrijk dat je geen bevroren fruit gebruikt (tenzij het volledig ontdooit is en het vocht goed uitgelekt) en dat je het mengsel wel degelijk 2 minuten laat doorkoken. De brei verdelen in de vorm gaat niet zonder slag of stoot, je moet vlug zijn want het stolt vrij snel.

De taart

Voor de taart ben ik vertrokken van een groot stuk isomo waar ik 3 steeds kleiner wordende cirkels heb uitgesneden. Deze heb ik in vershoudfolie gewikkeld omwille van de hygiene en aan elkaar vastgemaakt met tandenstokers. Ook de snoepjes heb ik steeds eraan bevestigd met tandenstokertjes zodat ze niet zomaar zouden omvallen.

Snoeptaart

Toch liever iets eenvoudiger? Lees dan deze tips voor gezonde en makkelijke traktaties

De uitdeelgeschenkjes

Ik wou naast een lekkere traktatie ook nog een geschenkje kunnen meegeven aan de andere kindjes. Daarom kocht ik kleine geschenkdoosjes die ik opvulde met een een van die gezonde snoepjes en een zelfgebakken zandkoekje. Elk doosje werd versiert met een gepersonaliseerde sticker (ja onze zoon heeft zijn eigen logo) en een kaartje met zijn naam en leeftijd.

Een trotse zoon

De kleine man had een leuke dag, heerlijk om te zien hoe zijn oogjes glunderen en hoe trots hij was. Daarvoor doe je dat toch?!

Meer recepten of inspiratie? Lees dan mijn foodartikelen

4 Replies to “Gezonde traktatie

  1. Wat is het een onwijs toffe traktatie geworden! EN nog van harte gefeliciteerd met jouw zoontje. hij heeft vast een heerlijke verjaardag gehad 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.