Soms heb je zo van die momenten waar je de muren op zou lopen, niet weet wat je best kan doen om een beetje te ontspannen. Een andere keer heb je dan weer dode momenten, je weet wel , van die momenten waarop je je verveelt en dus ook niet weet wat je kan doen.

Als kind had ik vaker de tweede soort dan de eerste, nu komt de eerste soms wel wat meer voor. Vooral dan omdat ik zelf ondernemend ben en voor mezelf de lat soms erg hoog leg. Herken je dat: iets maken is leuk, maar het moet ook mooi zijn en voldoende waardevol. Het koppelen van een prestatie aan al die leuke dingen, zorgt er bij mij voor dat er soms ook wel eens sleur op komt te zitten.

Hobby jar

Daarom ging ik aan de slag met het maken van een hobby jar. Op momenten dat ik onrustig ben of weer te veel moetens gekoppeld heb aan iets waardoor het soms lastig wordt om iets te doen, haal ik een item uit de bokaal. Soms, wanneer ik een dood moment heb en niet weet wat te doen, dan haal ik ook gewoon iets uit.

Hobby jar all

De hobby jar bevat een oplijsting van alle dingen waarvan ik me herinner dat ik ze op een gegeven moment echt leuk vond om te doen en voldoening kon uithalen. Wanneer ik het item uit de pot haal, dan doe ik het, gewoon omdat het leuk is, zonder prestaties of moeten. Daarom gaf ik mezelf ook de kans om een ander item uit te halen in het geval dat blijkt dat ik absoluut geen zin heb in de gekozen activiteit.

Belangrijk is wel dat je zaken kiest die je alleen kan doen. Zijn het duo-activiteiten, dan ben je eraan voor de moeite als je net datgeen eruit haalt op een eenzaam moment. De extra meerwaarde van enkel dingen in te stoppen die je ook alleen kan doen, is dat je leert wat jou voldoening en energie geeft. Het is eens een andere manier van naar hobby’s kijken.

Voor jong en oud

Het is niet alleen een goede tool voor volwassenen. Eigenlijk is het zelfs nog meer geschikt voor kinderen die zich vervelen. Op die manier hoef jij ze als ouder niet te entertainen of op gang te zetten, je geeft ze de hobby jar en off they go. Zeker met de zomervakantie in aantocht een interessante knutsel!

Ook zelf een hobby jar maken?

Ik heb mijn hobby jar gemaakt met een bokaal van groenten die ik ooit eens gespaard had en knutselstokjes. Het kan ook helemaal anders bijvoorbeeld met een schoendoos en briefjes (dan is het eerder een hobby doos),  het is maar net wat je leuk vind. Voor degenen die ook een bokaal willen gebruiken, deel ik graag mijn werkwijze zodat jullie ook aan de slag kunnen.

Wat heb je nodig

Hoe ga je te werk

Deze creatie bestaat uit twee onderdelen, namelijk de bokaal waarin je de stokjes kan bewaren en de stokjes zelf.

De bokaal

Hobby bokaal
  • Ontvet de bokaal, bijvoorbeeld met ontsmettingsalcohol.
  • Bevestig het sjabloon op de bokaal. Zelf heb ik een sticker gemaakt met een silhouette cameo, maar je kan ook zelf een sticker snijden of met schilderstape een tekening voorzien.
  • Spatel een dikke laag etspasta op het stuk glas dat je mat wil maken.
  • Verwijder de etspasta en spatel het terug in je potje. Het leuke aan etspasta is dat je dit meerdere keer kan hergebruiken.
  • Als het grootste deel van de etspasta weggeschraapt is, kan je de bokaal afspoelen om de resterende etspasta te verwijderen.
  • Droog daarna je bokaal mooi af.
  • Je kan de bokaal nog verder versieren met touwtjes en kraaltjes indien je dit wenst.
Etsen

De stokjes

Stokjes
  • Bepaal de plaats waarop je de washi tape wil bevestigen. Ik koos ervoor om telkens op 2cm van de bovenzijde te blijven en maakte daarom op elk stokje een aantekening zodat de tape steeds op dezelfde hoogte zit.
  • Bevestig de washi tape op elk stokje.
  • Schrijf een hobby op elk stokje.

Hebben jullie zelf al eens een hobby jar of doos gemaakt? Wat doen jullie wanneer je onrustig bent of je verveelt? Of welke handvaten geven jullie aan de kinderen hiervoor? Alle tips zijn welkom.

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.