Kinderen ontwikkelen beide handen in de eerste jaren van hun leven. Toch komt er een moment waarop een kind ‘kiest’ welke hand de voorkeurshand zal worden. Dan pas weet je of je kind linkshandig of rechtshandig is.

Links- of rechtshandig

Waarom een kind voor een bepaalde hand kiest, hangt van meerdere factoren af. De belangrijkste hierin is erfelijkheid. Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat linkshandige ouders altijd linkshandige kinderen hebben of omgekeerd. Zo zijn mijn man en ikzelf beiden rechtshandig maar onze zoon linkshandig. In de familie zijn er wel aan beide kanten ook linkshandigen.

We leven wel in een maatschappij waarin rechtshandigen een ruime meerderheid vormen, daarom is die ook vooral op rechtshandigen gericht. Niet eenvoudig voor de linkshandigen natuurlijk.

Rechsthandige ouder, linkshandig kind

Zeker als rechtshandige ouder is het niet evident om te beseffen wat de moeilijkheden zijn voor linkshandigen. Zo gaf ik vroeger mijn zoon een gewone schaar maar merkte toen dat dit niet echt lukte. Nu hij een linkshandige schaar heeft, lukt het wel. Wanneer ik die probeer te gebruiken, dan plooit het papier ook gewoon.

Gelukkig heeft de zoon een peter en tante die ons hier wat mee kunnen helpen en mij de nodige tips gaven. Zo heb ik geleerd dat er naast linkshandige scharen ook speciaal schrijfgerief voor linkshandigen bestaat zoals een lat waarbij de cijfers omgekeerd staan. Ook potloden en ander ergonomisch schrijfgerief bestaat er op maat.

Schrijven lastiger, want je schuift altijd met je hand door de net geschreven letters. Zorg dus voor een pen waarvan de inkt direct droog is. Daarnaast kan het ook helpen om de pen iets hoger vast te nemen.

Rechtshandigen leggen hun schrijfpapier schuin naar links, bij linkshandigen is dat logischer wijze omgekeerd. Geef ook aan op school dat je kind linkshandig is, ook bepaalde schriftjes en zo bestaan er omgekeerd, zo krijgt zoonlief een linkshandig Luna boekje om te leren schrijven. (ik heb nog steeds niet door wat het verschil is om eerlijk te zijn.)

Linkshandige weetjes

Linkshandig zijn is niet lastiger, het is gewoon anders. Daarnaast zijn er enkele weetjes die misschien wel leuk zijn om in het achterhoofd te houden:

  • Ze hebben een voordeel in veel sporten: dezelfde beweging met een andere hand of voet kan anderen van hun stuk brengen omdat ze het niet verwachten.
  • Doordat de hersenen op een andere manier werken zijn ze vaak beter in wiskunde en hebben ze een beter ruimtelijk inzicht.
  • Het werkgeheugen in de hersenen is sterker, daardoor kunnen ze sneller schakelen tussen verschillende taken (of multitasken).
  • Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag.

Zelf nog leuke linkshandigen weetjes of tips, deel ze gerust hieronder in de comments, ik ben benieuwd!

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

One Reply to “Linkshandig kind, rechtshandige ouder”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.