Elk jaar maak ik een fotoalbum met een overzicht van heel wat zaken die we dat jaar deden. We hebben inmiddels al boekenplank vol! Wanneer ik aan iemand vertel dat ik elk jaar een jaarboek maak met foto’s, krijg ik steevast de opmerking “Oh, ik moet daar ook eens werk van maken, ik stel dat altijd uit”. Meestal volgt dan een reeks tips waardoor het mij wel elk jaar lukt, het leek me interessant dit ook eens op de blog te delen.

Waarom een jaarboek

Een jaar gaat snel voorbij en er gebeurt ontzettend veel. Vroeger maakte ik per “groot” event een foto album, denk aan een reis, een feest … maar dat was ontzettend veel werk of het kwam er – zoals bij velen – niet van.

Daarnaast gingen de gewonere, dagdagelijkse herinneringen wat verloren in het digitale archief, jammer toch? Uiteindelijk wil je later toch terugblikken op alle momenten, ook die alledaagse momenten zijn vaak heel waardevol. Ja, ook al die smartphone foto’s horen ook in een fotoboek thuis!

Timing

Ik begin meestal in al in december aan het jaarboek en werk deze dan verder af in januari. Op deze manier zorg ik ervoor dat mijn jaarboek compleet is en dat ook de laatste momenten van het jaar in het boek verwerkt zitten.

Foto’s selecteren

De foto’s staan eigenlijk altijd al min of meer klaar. Elke maand zet ik alle foto’s die ik heb op een vaste locatie in de cloud. Ingedeeld per jaar, maand en dag. Op willekeurige momenten sorteer ik hier al eens in. Dit wil zeggen dat ik de mooiste er al uitkoos en in een aparte folder per maand plaats.

Lees ook: Foto’s bewaren: tips en trics

Indeling jaarboek

Voor de indeling van de jaarboeken gebruik ik steevast dezelfde template, al durf ik eens te variëren met een witte en een zwarte cover.

Jaarboeken

De indeling van mijn jaarboeken is altijd hetzelfde:

  • Een pagina met losse beeldjes
  • Een jaarovericht met 1 foto per maand
  • Een overzicht per maand
Jaaroverzicht

Voor het opvullen van het jaarboek vertrek ik dan ook van de mappen met beelden die ik per maand verzameld heb. Op deze manier hoef ik niet het ganse boek in een keer te maken. Ik laad de foto’s van 1 maand op en vul het boek voor die maand. Zo ga ik verder tot alles afgewerkt is. Buiten de titels met de maand op, gebruik ik ook geen tekst in de boeken. Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, niet?

Ik probeer voor mezelf de regel aan te houden om maximaal 100 blz per boek te hebben. Alleen 2020 vormt hierin een uitzondering omdat ik zoveel mooie foto’s maakte en niet kon kiezen. Het gevolg is dat ik voor 2020 twee keer een half-jaar boek maakte.

Doordat ik altijd eenzelfde formaat van boek kies, staat dit erg mooi in huis, heel leuk om af en toe eens door te bladeren. En ideaal als herinnering voor later.

Give away

Kriebelt het ook al om met foto’s aan de slag te gaan? Misschien wil je zelfs een leuk valentijnsgeschenkje geven aan je partner? Dan heb ik goed nieuws, van Smartphoto mag ik maar liefst 25 euro shoptegoed wegschenken.

Wat moet je hiervoor doen?

Laat in een reactie hieronder en op facebook of op instagram weten dat je meedoet en wat je ermee zou willen kopen voor je liefste valentijntje dit jaar.

Daarnaast zou ik het leuk vinden (niet verplicht) als je:

Op zoek naar meer foto inspiratie en tips ? Bekijk dan zeker mijn Fotografie rubriekje.

Deelnemen kan tot en met 14 februari 2022.  De dag na afloop maak ik de winnaar bekend via een privé bericht of e-mail. De winnaar dient zich binnen de 48u te melden. Zo niet, wordt een andere winnaar gekozen. Over de uitslag van een give away wordt geen discussies gevoerd. 
*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

4 Replies to “Jaarboek, dé manier om toch die fotoboeken te maken

  1. Ik zou een gepersonaliseerd geschenkje kopen eigenlijk het liefste een kerstbal met foto, ook al is het nu geen kerstmis

  2. Na dit artikel te lezen kriebelt het inderdaad om ook eindelijk eens werk te maken van zo’n prachtige jaaroverzicht-albums 🙂
    Graag ook nog extra tips over wat te doen bij keuzestress 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.