Ik lees graag boeken over het opvoeden van kinderen, vooral om er stukjes uit te plukken die bij ons gezin passen. Onlangs zag ik het boek Rust, regelmaat en een fikkie stoken van Paul de Bont voorbijkomen. Een opvoedboek geschreven door een vader, een leuke invalshoek die ik zeker eens wou gelezen hebben.

Simpele tips en weetjes

De twee vaders Paul en Wim moesten het opvoeden eigenlijk min of meer opnieuw uitvinden. Hun gezin met 2 vaders en twee tweelingen is dan ook meteen een buitenbeentje. In het boek lees je al snel dat het een vrolijk en gelukkig droomgezinnetje is.

De basis voor dit alles: rust en regelmaat. Wanneer ouders rustig zijn, voelen kinderen dit aan en zijn ze meteen ook een stuk rustiger. Daarnaast komt regelmaat in de vorm van regeltjes zoals afspraken over bedtijden, schermtijd … zorgen ervoor dat er structuur is, houvast voor kinderen en ouders. Dit zorgt op zijn beurt weer voor rust.

En daarnaast, laat je kinderen zoveel mogelijk vrij, laat ze doen. Je zal niet alle problemen kunnen voorkomen, laat ze maar lekker leren van elkaar. Wist je trouwens dat volgens psycholoog Judith Harris, wie je kind zal worden maar voor 5% bepaald wordt door de opvoeding van de ouders, 50% is genetisch vastgelegd en de overige 45% wordt bepaald door de omgeving. Als ouder heb je dus de belangrijke taak om een goede omgeving te kiezen.

Rust, regelmaat en fikkie stoken

Het boek is heel leuk en zelfs een beetje humoristisch geschreven. Het leest echt vlot weg dankzij de korte (vaak ook) herkenbare en persoonlijke ervaringsverhalen van Paul en Wim. Sommige verhalen nodigen uit om zelf ook bepaalde zaken eens anders aan te pakken. Ik kreeg alvast zin om leuke relaxte momenten met mijn zoon te beleven.  

Lees alvast een stukje uit het inkijkexemplaar van rust, regelmaat en fikkie stoken.

Op zoek naar meer opvoedinspiratie, neem dan snel een kijkje in het rubriekje opvoeden.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.