Puzzelen is iets dat voor elke leeftijd kan, van heel jong tot heel oud. Dat maakt dat het een ideale activiteit is om met heel het gezin samen te doen.

Waarom puzzelen

Puzzelen is goed voor je concentratie en doordat je je volledige focus nodig hebt, werkt het ook heel rustgevend. Voor je het weet, vliegen de uren voorbij. Ideaal ook om je doorzettingsvermogen te trainen.

Ben je het toch beu, dan kan je gemakkelijk stoppen en op een ander moment weer verder gaan. Een puzzelmat is ideaal om je puzzel tijdelijk op te bergen zodat deze niet op tafel hoeft te blijven liggen.

Soorten puzzels

Tegenwoordig bestaan er tig soorten puzzels, van inlegpuzzels voor de allerkleinsten tot puzzels met meer dan 1000 stukjes. Er bestaan krypt puzzels die bestaan uit een enkel kleur, 3D puzzels en Jixelz.  

3DPuzzel maken

Bij de een heb je al meer geduld nodig dan de ander, maar bestaat is volgens mij wel voor iedereen een die leuk is.

Voor 1-2 jarigen

Uiteraard begin je niet met een super complexe puzzel voor een heel jong kind. Dan kies je beter voor een inlegpuzzel of een puzzel met geluidjes.

Voor 2-3 jarigen

Hier kan je al gaan kijken naar iets complexere denkpuzzels. Ideaal is hier te kijken naar een herkenbaar thema, denk bijvoorbeeld aan een boerderij puzzel waarbij je bij elke mama een kindje moet zoeken. Een vloerpuzzel met grote stukje is ook altijd heel leuk. Deze was bij ons alvast een hit.

Vloerpuzzel puzzelen

Voor 3-5 jarigen

Vanaf deze leeftijd puzzelen kinderen ook vaak op school, dus mag het al wat uitdagender. Ideaal zijn puzzels die opbouwen, je vind wel meer puzzels met een viertal puzzels in 1 doos, telkens met verschillende hoeveelheden stukjes.

Voor 5-8 jarige

Op school moesten ze bij ons klein beginnen en opbouwen. In het derde kleuterklasje werden ze “puzzelkampioen” wanneer ze de puzzels van 100 stukjes bereikten.  Om een juiste puzzel te kiezen voor je kind, kijk je best naar hun interesses, zo hebben wij er bijvoorbeeld van pokémon en dino’s.

Puzzels

Puzzelen vanaf 9 jaar

Het ene kind is al sneller dan het andere en kan beter lang stilzitten voor het maken van een puzzel. Maar vanaf ongeveer zo’n jaar of 9 kan je in principe alle puzzels maken. Puzzels van 500 of 1000 stukjes zijn ideaal om met het hele gezin te maken.  

Nu ben ik wel benieuwd, worden er bij jullie veel puzzels gelegd? Beginnen jullie net als wij meestal aan de randjes of werken jullie op kleur?

Op zoek naar meer speelplezier? neem dan snel een kijkje in het speel rubriekje.

One Reply to “Puzzelen op de internationale puzzeldag, voor iedereen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.