Jij neemt veel foto’s, wat doe je daar dan mee? Hoe hou je die bij? Enkele van de vragen die ik af en toe krijg. Om het kort te houden, foto’s bewaren doe ik digitaal in de cloud, maar ik druk ook jaarlijks wat fotoboeken.

Foto’s digitaal bewaren

Ik ben al lang een digitaal meisje. Mijn eerste digitale foto’s kreeg ik nog op een CD bij de fysieke fotoprints, ik kopieerde deze dan nog eens naar een harde schijf om ze zeker niet kwijt te raken. CD’s durfden wel eens kapot gaan. Harde schijven ook, bleek achteraf.

Ondertussen investeerden wij in een degelijke cloud account, ik bewaar mijn foto’s nu daar met een backup op onze network storage (handig toch een IT’er als echtgenoot hebben). Uiteraard bewaar ik alles in en overzichtelijke structuur.

Hoe ziet mijn structuur eruit?

Ik heb een map per jaar, daaronder een map per maand en daaronder mappen per ‘moment’. Deze laatste benoem ik op zo’n manier dat ik duidelijk een overzicht heb: “yyyymmdd – naam voor het moment”. Op deze manier komen ze chronologisch te staan in mijn structuur. Dit werkt heel goed, ook ook foto’s eenvoudig terug te vinden.

Filestructuur foto's

Fotoboeken

Elk jaar maak ik 1 fotoboek met een jaaroverzicht (ik geef eerlijk toe, dit lukt me pas goed sinds 2014). Ik combineer hierin de mooiste foto’s chronologisch, waarvoor de digitale structuur die ik hanteer heel handig is. Voor 2020 werden het er twee met een half jaar overzicht omdat ik teveel foto’s gemaakt heb (sorry, not sorry).

Daarnaast krijgen wij ook heel wat foto’s van school (super leuk als ouder om ook te zien hoe je kind in klas is), deze verwerk ik in een fotoboek per schooljaar. Grappig, wij hadden destijds 1 klasfoto per schooljaar, mijn zoon heeft een album per schooljaar.

fotoboeken

De jaren voorafgaand aan 2014 zijn naar beeldmateriaal niet super, soms heb ik een mooi handgemaakt scrapbook van speciale momenten (reizen, huwelijk …), soms nog wat digitale en analoge foto’s. Door de verhuis van harde schijf naar de cloud, van cloud naar cloud … zijn een aantal foto’s onderweg kwijtgeraakt. Jammer, maar uit onze fouten leren we en ik heb ondertussen al heel wat mooie momenten zowel digitaal als in boek kunnen vereeuwigen.

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips. Ik ben alvast benieuwd hoe jullie foto’s bewaren en herinneringen terug ophalen?

Op zoek naar meer foto inspiratie en tips ? Bekijk dan zeker mijn Fotografie rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.