Ik vind het heel belangrijk dat kinderen een sport uitoefenen. Een idee dat ik mogelijks overgeërfd heb van mijn ouders. Ik moest namelijk altijd een sport doen, maakte niet uit wat, als ik maar aan de nodige beweging kwam. Maar hoe kies je nu de juiste sport?

Bewegen en sport

Bewegen is belangrijk! Als kind ravotte ik vaak. De manier waarop varieerde nogal eens, naar het speelplein gaan, klimmen in de boom … kortom veel spelen en bewegen. Veel kinderen tegenwoordig bewegen niet meer zo veel (en ouders ook niet *shame on me). Ergens vind ik dat jammer.

Ilse van Kreanimo legde een eindje terug op haar blog uit waarom bewegen voor kinderen zo belangrijk is.  In haar post deelde ze een aantal tips om kinderen aan het bewegen te krijgen.

Zelf koos ik ervoor om ons zoontje in een sportclub in te schrijven. De voorbije jaren hielden we het vooral bij multimove en kleuterturnen. Dit jaar is hij oud genoeg om te kunnen kiezen uit een grotere waaier aan opties, maar hoe pak je dat aan?

Sportclub

Ook op gebied van sport zijn er tegenwoordig meer keuzes dan je je ook maar kan inbeelden. Naast judo als vechtsport kan je nu ook al kiezen voor full contact, capoeira, ju jitsu … ook het aantal balsporten kan je haast niet meer op 1 hand tellen: voetbal, handbal, basketbal, volleybal, beeball …

Tja, waar moet je dan gaan beginnen om de juiste keuze te maken? Waar let je op als ouder en hoe weet je wat geschikt is voor jouw kindje?

Interesse gebied

Als je kind een sport leuk vindt, is de kans groter dat hij met plezier naar de sportclub zal gaan en het langer zal volhouden. Kijk dus vooral naar wat je kindje graag doet en forceer hem in niets. Zo deed ik graag yoga en schreef ik hem in het verleden ook in voor kinderyoga wat toen nog perfect lukte. Nu ligt zijn interesse veeleer bij vechten of balsporten (omdat hij dit vast ook ziet op school en bij zijn vrienden). Het zou dus niet ok zijn hem te forceren in wat ik leuk vind. Hem alternatieven bieden in de richting die hij aangeeft, is een veel beter startpunt.

Proeflesjes

Heel wat clubs laten je toe om proeflesjes te volgen. Het is altijd interessant om dit te doen want de ene club is de andere niet. Gezien het ruime aanbod aan sport, zijn er vast ook sporten waarvan je niet kan inschatten of het al dan niet leuk zou zijn, ook hier zijn proeflessen interessant.

Zo probeerden wij onder andere een proeflesje voetbal, hockey en full contact omdat hij graag wou vechten. Al snel bleek dat hij hiervoor enerzijds te verlegen is en dat de lesjes anderzijds te lang duurden om zijn focus te kunnen houden. 

Leeftijd

Kinderen zijn geen mini volwassenen, dus niet alle sporten die voor volwassenen geschikt zijn, zijn dat ook voor kinderen. Er zijn een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden zoals aandachtsspanne, motoriek maar ook intensiteit.

Kleuters hebben bijvoorbeeld een korte aandachtsspanne, bewegen veel en ongecontroleerd. Daarnaast zijn ze nog niet in staat om al veel rekening te houden met andere kindjes. Hun lichaam is nog niet volledig ontwikkeld waardoor ze nog niet heel intensief mogen gaan sporten. Doen ze dit wel, dan kunnen later lichamelijke klachten ontstaan, dat wil je natuurlijk ook niet.

Prijs

Hoe je het draait of keert, prijs is misschien van ondergeschikt belang maar toch ook een belangrijk aspect. Zeker bij heel jonge kinderen die nog alles moeten ontdekken. Je wil uiteraard niet elk jaar opnieuw moeten investeren in allerlei accessoires en benodigdheden omdat interesses veranderen.

Conclusie

De twee belangrijkste aspecten bij een keuze van een sport zijn:

  • Wat vindt mijn kindje leuk?
  • Waar is mijn kindje goed in?

De beste sport voor je kind is een sport die deze twee factoren met elkaar combineert. Dat is zoals met alle talentgerichte aanpak methodes. Is je kind goed in een sport, is de kans groter dat hij het leuk vindt. Als je kind een sport leuk vindt, zal hij dit ook langer volhouden.

Voor wie wil weten wat we gekozen hebben: nog een laatste jaartje kleuter turnen gecombineerd met voetbal.

Hoe zorgen jullie voor voldoende beweging bij kinderen? Oefenen ze een sport uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.