Ik merkte al tijdens de sherborne en de yoga dat jongleerdoekjes leuk speelmateriaal zijn, waar je eindeloos veel spelcreaties mee zou moeten kunnen bedenken.

Zelf herinner ik de doorzichtige doekjes nog van de circustechniek lessen die ik volgde toen ik zelf nog een kindje was.

Ik besloot een setje van 10 jongleerdoekjes te kopen voor onze kleine man, maar wat kan je er nu eigenlijk allemaal mee? Ik ging ik op zoek naar leuke spelletjes met jongleerdoekjes en deel deze graag met jullie.

Jongleren

Dat je ermee kan jongleren is mogelijks wel de grootste evidentie. Het zijn tenslotte jongleerdoekjes. Hiervoor moeten de kindjes wel reeds een bepaalde motorieke handigheid hebben, dus voor jongere kindjes kijk je best lager in mijn lijstje.

Om te jongleren, hou je in één hand 2 doekjes (ik ben rechtshandig en bij mij is dit meestal de rechterhand) en in de andere hand 1 doekje. Vanuit de hand met 2 doekjes, gooi je eentje omhoog, als doekje 1 op het hoogste punt is, gooi je met je linkerhand het andere doekje en tegelijk vang je het eerste doekje op en zo doe je verder.

Jongleren

Jongleren met doekjes is niet zo moeilijk, de doekjes vallen niet snel, waardoor er voldoende tijd is om ze terug op te vangen. En vallen ze toch, dan is het ook gewoon leuk om hier grappig mee om te gaan.

Gooien en vangen

De eerste stapjes naar jongleren voor kleine kindjes is om een doekje te gooien en vangen. Hier kan je veel variatie in brengen. Vangen met de handjes, vangen op de voet, vangen op het hoofd. Ik kan je verzekeren, dit is gegarandeerd plezier!

Zwaaien en dansen

Geef je kindje 2 doekjes, eentje voor elke hand en laat ze zwaaien met de doekjes. Je kan hier ook een rijmpje bij vertellen.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“Wapper met de doekjes hier en daar….maar laat ik ze toch vallen dan zoeken wij ernaar.”[/perfectpullquote]

Dan laat je de doekjes vallen en je kindje kan je nadoen.

Je kan dit ook gewoon op muziek zwaaien met de doekjes. Zet dan af en toe de muziek stop. Als je de muziek stopt, dan moet iedereen stilstaan als een standbeeld.

Blazen

Leg het doekje op je hoofd en blaas het weg. Laat je kindje dit nadoen. Je zal merken, als het kindje nog klein is, lukt dit niet heel goed, maar dit wordt steeds makkelijker.

Kiekeboe spelen

Jonge kinderen spelen graag kiekeboe en verstoppertje. Doordat de doekjes doorzichtig zijn, kunnen ze hier nog perfect hun omgeving zien, wat ook wel leuk is, zo weten ze wat ze kunnen verwachten. En met een liedje zoals dit, wordt het alleen NOG leuker:

Was ophangen

Ik merkte toen ik de was aan het ophangen was op het wasrekje dat zoonlief dit eigenlijk ook best leuk vind om te kunnen. Alleen, het leek me leuker om dit samen met hem te doen op een speelse manier. Dit kan perfect met deze doekjes, laat je kindjes de doekjes over een wasrekje, stoel of stok hangen, desnoods elk om beurt. Om het leuker te maken kan je een liedje zingen.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“Ik zag twee slangen de was op hangen
Oh dat was een wonder
Was een wonder boven wonder
Dat die slangen wassen konden
Hi hi hi, ha ha ha
Ik stond erbij en ik keek ernaar”[/perfectpullquote]

Bloemetje

Verfrommel een jongleerdoekje samen tussen de twee handjes. Zorg dat het mooi weg zit en laat vervolgens de handjes voorzichtig en traag openkomen, er komt een mooie groeiende bloem tevoorschijn. De verwondering van de kindjes is echt heerlijk om op te merken.

In de sherborne deden we dit spelletje ook met de tekst

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“Ik was een knopje, maar toen werd ik een mooi bloemetje”[/perfectpullquote]

Op de website van de kindermuziekwinkel vond ik nog een leuke tekst hiervoor.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“Er groeit een mooie blie-bla-bloem,
hier zomaar in mijn hand,
het is een ……(kleur) blie-bla-bloem,
de mooiste van het land.”[/perfectpullquote]

Zakdoekje leggen

Een spelletje die wat meer mensen vraagt en die we vroeger allemaal wel eens gespeeld hebben. Dit spelletje kan je bijvoorbeeld spelen als er wat andere kindjes op bezoek zijn of tijdens een verjaardagsfeestje.

De spelers zitten in een kring, behalve 1 persoon. Terwijl spelers in de kring een liedje zingen.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]“Zakdoekje leggen,
Niemand zeggen,
Ik heb de hele nacht gewerkt.
Twee paar schoenen heb ik afgewerkt:
Eén van stof en één van leer,
Hier leg ik mijn zakdoekje neer.”[/perfectpullquote]

loopt de persoon die niet zit, de kring met het doekje. Hij laat deze zakdoek vallen achter iemand die zit. Deze moet dan de doekjeslegger proberen aant te tikken voor die nog eens volledig rond de kring kan lopen. Lukt dat, dan is hij de volgende zakdoeklegger.

lukt dat niet, dan moet hij in het midden van de kring gaan zitten, waar hij pas uit mag als de volgende in de kring komt zitten.

Vang de staart

Nog een spelletje waar je met wat meer moet zijn. Hoewel we het hier soms ook met zijn tweetjes spelen hoor.

Iedereen die meespeelt krijgt een jongleerdoekje en stopt die achteraan in zijn broek, zoals een staart. Daarna is het de bedoeling om rond te lopen en de staart van de andere spelers af te pakken.

Kleurenspelletje

Ook hier moet je met wat meer zijn. Ga allemaal in een kring staan, in het midden van de kring leg je een jongleerdoekje in een bepaald kleur. Geef iedereen in de kring een kaartje met een kleurtje op, maar zorg dat elk kleur 2x voorkomt.

De spelleider (die niet meespeelt) roept een kleur. De twee personen met hetzelfde kleur moeten zo vlug mogelijk reageren het het sjaaltje pakken.

Zoals je ziet, met jongleerdoekjes kan je creatief aan de slag. Heb ik jou kunnen inspireren? Heb je zelf nog leuke ideetjes die je wil delen? Ik lees het graag in de comments.

Op zoek naar meer speelinspiratie? Lees dan zeker de speelgoed reviews.

One Reply to “10 spelletjes met jongleerdoekjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.