Een baby op komst is een spannende tijd! Het inrichten van de babykamer is een van de leukste dingen om te doen tijdens je zwangerschap. Je wilt natuurlijk een veilige, gezellige en mooie plek creëren voor je kleintje. Maar waar begin je? Ik help je graag een eindje op weg. Hier zijn vier tips voor een perfecte babykamer.

Kies een thema of kleurenpalet

Begin bij het begin. Het kiezen van een thema of een kleurenpalet voor de babykamer is een goede eerste stap. Dit helpt je om keuzes te maken voor meubels, decoraties en accessoires. Misschien hou je van een klassiek thema zoals dieren, sterren of sprookjes, of kies je liever een kleurenpalet zoals pasteltinten, neutrale kleuren of juist iets met felle kleuren. Wij gingen voor een feller petrol blauwe muur zoals het kleur in ons geboortekaartje, en kozen voor alle andere muren wit. Door een thema of kleurenpalet te kiezen, zorg je ervoor dat alles mooi bij elkaar past en de kamer een harmonieuze look krijgt.

Investeer in praktische en veilige meubels

Bij het inrichten van de babykamer is het belangrijk om te investeren in praktische en veilige meubels. De basismeubels die je nodig hebt zijn een wieg of ledikant, een commode en een kledingkast. Kies meubels die veilig zijn en meegroeien met je baby. Een wieg die later omgebouwd kan worden tot een peuterbed is bijvoorbeeld een slimme keuze.

Zorg ervoor dat de meubels stevig zijn en geen scherpe randen hebben. Plaats de wieg op een veilige afstand van ramen, gordijnen en elektrische snoeren om verstikkingsgevaar te voorkomen. Een commode met voldoende opbergruimte voor luiers, kleding en andere babyspullen is ook heel handig. Ideaal ook om een verversing kussen op te leggen! Neem eens een kijkje bij Petite Amélie, zij hebben super mooie en praktische meubels voor de babykamer. 

Denk aan verlichting en raamdecoratie

Goede verlichting is belangrijk in de babykamer. Zorg voor voldoende licht tijdens het verschonen en voeden van je baby. Een plafondlamp met dimmer is ideaal, omdat je het licht kunt aanpassen aan wat je nodig hebt. Voor de nachtvoedingen is een nachtlampje of zachte wandlamp handig, zodat je je baby niet wakker maakt met fel licht.

Raamdecoratie is ook belangrijk in de babykamer. Verduisterende gordijnen of jaloezieën zijn handig om de kamer donker te maken tijdens het slapen. Dit helpt je baby om een goed slaappatroon te ontwikkelen. Gordijnen en jaloezieën bieden je ook privacy en beschermen tegen tocht.

Voeg persoonlijke en decoratieve accenten toe

Het toevoegen van persoonlijke en decoratieve accenten maakt de babykamer echt af. Denk aan foto’s, posters, muurstickers en knuffels om de kamer gezellig en uitnodigend te maken.

Een leuke manier om de babykamer te personaliseren is door een muurschildering of een accentmuur te maken. Dit kan een leuk doe-het-zelf project zijn of je kunt een professionele schilder inhuren. Gebruik kleuren en afbeeldingen die passen bij het gekozen thema, bijvoorbeeld zoals bij ons het geboortekaartje een bron van inspiratie was.

Babykamer geïnspireerd op geboortekaartje

Andere accenten zijn bijvoorbeeld opbergbakken en manden om speelgoed en andere spullen netjes op te bergen. Niet enkel een leuk accent, maar nog eens praktisch ook.

Inspiratie opdoen

Bij het inrichten kan het helpen om babykamer inspiratie op te doen. Blader door tijdschriften, bekijk online blogs en bezoek babywinkels voor ideeën. Je kunt ook babykamer inspiratie vinden op platforms zoals Pinterest en Instagram, waar veel ouders hun creatieve ideeën delen. Dit kan je helpen bij het visualiseren van de ruimte en het maken van keuzes die passen bij jouw stijl en budget.

Nog meer tips voor in huis? Ontdek alle interieur artikels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.