Verse koekjes, daar kan niets tegenop als je het mij vraagt. Zelf koekjes bakken is een leuke binnen activiteit met kinderen.  Heerlijk samen bezig zijn, lekker kletsen en af en toe stiekem smullen van het deeg, dat is heerlijk natuurlijk.

Koekjesdeeg, is dat wel gezond?

Iedereen doet het wel wanneer ze beslag maken voor koekjes of cake, de lepel aflikken of stiekem proeven van het deeg. Dat is namelijk onweerstaanbaar lekker, niet? Alleen werd ons altijd verteld dat je dat beter niet doet, want daar zou je wel eens ziek van kunnen worden.

Foto deeg

En vaak is dat ook ongezond, want heel veel recepten bevatten rauwe eieren. Die eieren kunnen besmet zijn met salmonella. Daarnaast kan onbewerkte bloem ook E colli bevatten, een bacterie waar je ziek van kan worden. Dus ja, ergens hebben ze wel een punt wanneer ze zeggen dat je dit beter niet doet.

Dit alles is niet meer aan de orde wanneer je het beslag bakt tot koekjes, want de warmte in de oven doodt eventuele bacteriën die nog aanwezig kunnen zijn.

En toch stel ik mij hier de vraag, zullen we het koekjesdeeg bakken, of toch maar niet?

Koekjesdeeg

Veilig koekjesdeeg

Er naast mezelf, heel wat mensen die graag van koekjesdeeg smoefelen. Zo iemand is Sylke, zij heeft er haar missie van gemaakt om koekjesdeeg te ontwikkelen die veilig kan gegeten worden zonder dat het gebakken hoeft te worden. Dat is haar gelukt en zo is  haar zaak Let’s Dough it ontstaan.

Via deze weg kunnen we allemaal meegenieten. Ideaal dus wanneer je gewoon koekjesdeeg wil eten en geen koekjes wil bakken, maar ook wanneer je weinig tijd en zin hebt om deeg te maken maar wel wil genieten van de smaak van verse koekjes. Want eerlijk is eerlijk, zelf gebakken koekjes zijn altijd lekkerder dan koekjes uit de winkel.

Koekjesdeeg en verse koekjes

Wij hebben drie koekjesdeeg smaken uitgetest, telkens in een bakje van 250 gram deeg. De klassieker chocolate chip, coco en speculicious. Allemaal waren ze overheerlijk om van te lepelen. Van de speculicious en de coco hebben we ook een aantal opgebakken. Dit was helaas niet meer mogelijk met de chocolate chip deeg want dat had manlief in no time uitgelepeld. Ik begrijp het wel, het deeg is zacht, en tegelijk zitten er krokante deeltjes in. De toppings vb. het lotus speculoos koekje en  het kokosrotsje, werden dan weer naar binnen gespeeld door zoonlief.

Niet enkel het deeg, maar koekjes zelf zijn heerlijk. Manlief verkiest het deeg en ik dan weer de knapperige koekjes met een smeuïge zachte binnenkant … kwijl.

Voor het bakken maak je bolletjes van het deeg. Die bolletjes zijn  ongeveer een handje groot en die plaats je op een bakplaat een groot kwartier in de oven op 165 graden. Wanneer je die eruit haalt, hangt er een niet enkel heerlijke geur in je huis maar is het ook moeilijk om de koekjes nog even te laten liggen om af te koelen.

Vese koekjes met koffie

Ondanks het feit dat het deeg lang kan bewaard worden, 4 dagen buiten de koelkast, een week in de koelkast en zelfs 4 maanden in de diepvries, is het bij ons nog geen middag meegegaan. Helaas pindakaas, gelukkig gaat online bestellen heel snel tegenwoordig.

Bestel je koekjesdeeg bij Let’s Dough it

Extra hongerig? Tussen mijn foodartikelen vind je vast nog wel lekkere receptjes terug.

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

One Reply to “Bakken of niet bakken, dat is de vraag …”

  1. Ik ben volgens mij een van de weinige mensen die huivert bij het idee van rauw koekjesdeeg op te lepelen haha! Maar! Het idee om kant en klaar deeg te kunnen krijgen voor “zelfgemaakte” koekjes is wel leuk!! In Turkije kan je bij de bakkers allerlei soorten deeg kopen om zelf te bakken. Handig toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.