Op 1 en 2 november herdenken we onze overleden dierbaren, ook in Mexico gebeurt dit op dezelfde dagen, alleen heet dit dan de dag van de doden of day of the dead. In Mexico gebeurt dit op een andere manier dan bij ons, ik liet me hierdoor inspireren voor het maken van een herdenkingstafel.

Coco

Sinds ik de Disney film Coco zag, ben ik enorm onder de indruk over de manier waarop men in Mexico hun overleden dierbaren herdenkt. Ik vind het een heel mooie symboliek dat ze eigenlijk verder blijven leven zolang er aan hen gedacht wordt en er verhalen verteld worden. Eigenlijk is dit altijd wel zo, ongeacht je geloof want zolang er over die geliefden gepraat wordt, zolang blijft hun herinnering in leven.

Toen we ooit in Mexico waren, kende ik de gedachtengang hierachter nog niet. Toen is me wel opgevallen dat ze heel het jaar naar deze speciale dagen toe leven. We hebben toen ook een mooi doodshoofdje gekocht die me inspireerde voor mijn herdenkingstafel.

Herdenkingstafel

In ons nieuwe huis hebben we een mooi nisje in de inkomhal, dit wil ik gebruiken als seizoenstafeltje en af en toe anders inrichten. Dit keer dus in het thema van day of the dead.

Ik liet hiervoor kleine kaartjes drukken met op de ene zijde een foto van een overleden familielid en op de achterzijde een persoonlijk gedichtje die ik ter nagedachtenis geschreven heb. Daarna heb ik uit karton de vorm van mijn nisje uitgesneden om te versieren binnen mijn thema.

Herdenkingstafel

Wat heb je nodig

Hoe ga je te werk?

  • Snij uit een stuk karton de vorm die je nodig hebt om je herdenkingsbord te maken.
  • Schilder het karton aan een zijde volledig met gesso als primer.
  • Eenmaal de primer goed gedroogd is, kan je ook 2 lagen zwarte acrylverf erbovenop schilderen.
  • Teken op de droge zwarte verf de tekeningen die je graag wil zien op je herdenkingstafel. Ik liet me inspireren door mijn mexicaans doodhoofd maar ook door allerhande day of the dead figuren die ik online terugvond.
  • Ga met een witte permanent marker over de potloodlijnen zodat je tekeningen duidelijker worden.
  • Lijm de kleine wasknijpertjes op het zwarte karton en versier deze eventueel nog met de witte stift.
  • Maak de foto’s vast met de wasknijpers.

Ik plaatste het bord in mijn nisje, maar je kan deze ook op een tafel plaatsen of aan de muur bevestigen. Eventueel kan je rondom het werk nog mooie (kleurrijke) bloemen leggen om zo de Mexicaanse cultuur nog meer binnen te halen.

Ik vind het een mooie manier om onze overleden dierbaren te herdenken, liefdevoller en warmer dan de cultuur die we hier in onze westerse cultuur aangeleerd worden. Wat denken jullie?

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Day of the dead, overleden dierbaren herdenken”

  1. Het is supermooi geworden, Emmy! Je hebt het prachtig getekend. Ik vond Coco ook zo prachtig, kleurrijk en toch heel gevoelig ook. Ik was er over aan het nadenken om volgend jaar een kleurrijk altaartje te maken met foto’s van alle overledenen. Een beetje Dia de Muertos in Coco-stijl. ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.