Uiterlijk kan je snel verschillen zien bij kinderen, denk aan huidskleur, gendereigenschappen … alle kinderen hebben ook een verschillend karakter. Iedereen  is uniek en dat hoort ook zo te zijn. Ik schreef verhaaltjes met de titel “Dit ben ik”.

Uniek

Karaktereigenschappen zijn net als uiterlijke eigenschappen aangeboren, niet aangeleerd. Ik vind het altijd boeiend om te zien hoe kinderen (bij uitbreiding) ook mensen in elkaar zitten. Ze hebben ook allemaal hun eigen noden, al heb ik vaak het gevoel dat kinderen vaak nog dichter bij hun eigenheid staan. Veel volwassenen zijn die connectie met hun bron verloren bij het ouder worden en dat is jammer.

Omdat ik dat zo mooi vind, besloot ik een aantal verhalen op rijm te schrijven vanuit het oogpunt van kinderen in mijn omgeving. Ondertussen heb ik reeds 3 verhalen geschreven, bij twee van die verhalen heb ik ook reeds illustraties gemaakt. De illustraties van het derde verhaal is nog in de maak.

De titel van de verhalen is steeds gelijk: Dit ben ik, telkens met een andere ondertitel:

  • Gevoelig en sensitief
  • Genderneutraal
  • Alle dagen dromerig

Dit ben ik – boekjes

Ik ben stiekem wel trots op wat ik maakte en wilde een mooie herinnering geven voor later aan die kinderen waarover het gaat. Daarom besloot ik de boekjes te laten drukken.

Voor het eerste boekje deed ik beroep op een uitgever die dit voor mij deed, maar dit had heel wat voeten in de aarde. Ik moest namelijk de documenten aanleveren gemaakt in in-design, waar ik helemaal niet mee kan werken. Om de prijs van de exemplaren te drukken, besloot ik het boek in A5 te drukken ipv A4.

Voor het tweede boek had ik geen zin in gedoe en besloot ik om via studentendrukwerk, die trouwens ook goed is in het printen van kaarten, het boek te laten drukken. Daar kon ik het gewoon in pdf opladen en werd het mooi gemaakt, de prijs was min of meer gelijk maar ik kon ze deze keer wel in A4 krijgen. Extra leuk dus!

DitBenIkBoeken

Anders zijn of elkaar leren kennen

Een aantal mensen uit mijn omgeving beschikken ook over een exemplaar van een van de dit ben ik – boekjes en gebruiken dit om samen met kinderen aan de slag te gaan, bijvoorbeeld in een coaching sessie, yogalesje … dit maakt me wel een beetje blij. Altijd leuk als wat je maakt ook zinvol kan zijn voor iemand.

Persoonlijk denk ik dat het leuk kan zijn om de verhalen in te zetten op school ook wanneer er gewerkt wordt rond het thema anders zijn. Misschien ook interessant op de eerste schooldag om elkaar in een klas te leren kennen.  Ik denk er daarom aan de verhalen in een digiboard powerpoint uit te werken en te delen via mijn blog zodat deze in klassen gebruikt kunnen worden. Ik maakte ook al een dagboekje voor kinderen dat ik deelde op mijn blog, deze kan je ook downloaden in een boek laten drukken bij studentendrukwerk.

Is dit iets wat zinvol kan zijn? Zijn er juffen of meesters onder mijn volgers die hier graag mee aan de slag zouden gaan? Of zou je zelf ook graag een verhaal uitgewerkt zien van een kind die jou nauw aan het hart ligt? Laat het zeker weten in de comments.

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

One Reply to “Dit ben ik … omdat iedereen anders is”

  1. Alle dagen dromerig… Oh Emmy, dat boekje had ik moeten hebben als ik wat jonger was, of mijn ouders dan toch! Echt. Ik was vroeger altijd dat stille kindje in de klas die graag zat te dagdromen, liever dat dan in de klas te moeten opletten. Hoe vaak kreeg ik ook die opmerking niet dat ik wat vaker moest opletten en stoppen met dromen. Ik sloot mij zo wat af van allerlei prikkels en bepaalde vakken die ik echt niet leuk vond. Zo leuk dat je daar boekjes over hebt geschreven en geïllustreerd! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.