Vorig jaar ging ik voor een zomer thema met kerst, dit jaar trek ik de duurzame kaart. Gedurende het volledige jaar ging ik al volop voor duurzamer inpakken. In plaats van geschenkpapier te kopen, gebruikte ik al eens krantenpapier. Aldus voor volwassen, kinderen wilde ik nog het plezier van een mooi kleurtje gunnen. Deze feestdagen ga ik een stapje verder met de Japanse techniek furoshiki.

Furoshiki

Furoshiki is een Japanse methode voor het inpakken van geschenkjes door gebruik te maken van een lap stof (denk aan sjaaltjes, keukenhanddoeken …). De stof kan – in tegenstelling tot gewoon geschenkpapier die wordt weggegooid in de vuilbak – hergebruikt worden voor andere doeleinden of om gewoon opnieuw cadeautjes mee in te pakken. Een leuk en volledig ecologisch verantwoord alternatief voor geschenkverpakkingen dus.

Omdat je niet moet zitten sukkelen met plakband en verschillende mogelijkheden hebt om geschenkjes met een lap stof in te pakken, gaat het vaak ook een pak sneller. Toch, eenmaal je de techniek een beetje onder de knie hebt.

Stof bedrukken

Om het extra leuk en creatief te maken, maar ook vooral om in de kerstsfeer te blijven, besloot ik met zoonlief aan de slag te gaan en een kerstprint op witte keukenhanddoeken en stoffen servieten te drukken met textielverf.

Wat heb je nodig

  • Witte keukenhanddoeken, servieten, katoenen zakjes
  • Textielverf
  • Spons, stempel (ik maakte ze ook zelf)
  • Verfborstels
  • strijkijzer

Hoe ga je te werk?

  • Leg de serviet of handdoek open
  • Beschilder met een verfborstel de stempel (dat helpt om knoeien tegen te gaan)
  • Druk de stempel op het textiel en haal voorzichtig weer omhoog
  • Herhaal zoveel als je wil totdat je doek is zoals je hem graag hebben wil

Je kan ook zelf een tekening maken met textielverf op het doek of een combinatie met stempels en schilderkunst. Dit deed ik bijvoorbeeld op deze keukenhanddoek waarbij ik een kerstboom schilderde maar de bollen stempelde.

Ingepakt staat netjes

Je kan de doeken op verschillende manieren plooien, knopen of vastbinden. Al naar gelang de vorm van je doek (rechthoek, vierkant)en de grootte van je geschenk, zal het resultaat anders zijn. Dat is net wat deze techniek zo origineel maakt. Hierbij alvast een preview van onze duurzaam verpakte pakjes. In de meeste van deze cadeatuejs zit ook een duurzaam geschenkje om volledig binnen het thema te blijven. Hier vind je alvast duurzame cadeautips die betaalbaar zijn.

Ingepakt

Houden jullie ook zo van geschenkjes geven? Verkiezen jullie dan papier of furoshiki?

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Deel gerust ook jullie enge creaties in de crea-cross linkparty met onder andere leuke creaties van de gastvrouwen kreanimo, mama duizenpoot en meldiy

3 Replies to “Furoshiki voor ecologische feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.