Het begin van het schooljaar is het ideale moment om eens na te denken over de buitenschoolse activiteiten en hobby’s van je kind.

Waarom een hobby?

Of het nu sporten is, creatief bezig zijn of muziek leren. Als mama begrijp ik dat dit belangrijk is voor kinderen.

Het biedt hen niet enkel ontspanning, maar het helpt hen ook om zichzelf te ontwikkelen en over zichzelf te leren. Wat doe ik graag en wat niet? Wat daagt mij uit? Hoe ga ik om met anderen in team?

Een hobby zorgt ervoor dat kinderen hun passies en interesses kunnen verkennen en steeds beter worden in dingen. Het is een veilige omgeving om te experimenteren en waarin fouten maken toegelaten is.

Veel kinderen doen deze activiteiten samen met vriendjes, en zelfs als ze dat niet doen, komen ze in een groep terecht met leeftijdsgenoten die dezelfde interesses delen. Ideaal dus voor de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden.

Welke hobby kies je?

Wanneer het gaat over het kiezen van de juiste hobby, kan het voor ouders soms wel eens een uitdaging zijn. Met zoveel mogelijkheden, is het belangrijk om de interesses, behoeften en persoonlijkheid van je kind in het achterhoofd te houden.

Je kind pushen in iets wat je zelf wilt is meestal een van de grootste valkuilen en is eigenlijk niet zo’n goed idee. Je mag je eigen dromen niet op je kind projecteren, maar je moet ze als ouder wel begeleiden om uit hun vertrouwde omgeving te komen. Dus moet je ze soms wel eens een beetje pushen om door te zetten en af te maken waar ze aan beginnen.

Moedig je kind zeker aan om verschillende hobby’s uit te proberen en te verkennen voordat ze zich op één specifieke hobby richten. Op die manier kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. De zomervakantie is dan vaak het ideale moment om eens wat proeflesjes te doen of eenmalige workshops zodat je kind een beetje kan ervaren wat hij of zij graag zou willen doen.

Hoeveel hobby’s?

Hoeveel hobby’s je kiest, hangt af van de draagkracht van je kind maar ook van de ouders.  Bij het kiezen is het belangrijk om rekening te houden met praktische overwegingen, zoals beschikbaarheid van tijd en financiën.

Sommige hobby’s kunnen meer investeringen vereisen, zowel qua tijd als geld, dus het is belangrijk om realistisch te zijn over wat je als gezin aankunt.

Het is ook belangrijk om niet te vergelijken met anderen. Het kan best zijn dat jouw kind of gezin meer of minder aan kan dan een vriendje. Er zijn kinderen die gemakkelijk meerdere hobby’s kunnen combineren, maar er zijn ook kinderen die sneller overprikkeld raken.

In mijn gezin is er ruimte voor meerdere hobby’s, zolang de schoolprestaties er niet onder lijden en het praktisch haalbaar is voor mij en mijn man. Mijn regel is dat zolang het voor iedereen goed werkt, het oké is. Maar als het te veel wordt voor mijn zoon of voor ons als ouders, moeten we keuzes maken en bepalen welke hobby mogelijks moet wijken.

Hoe zit dat bij jullie? Hebben jullie kinderen veel hobby’s en hoe ga je ermee om? Laat het gerust weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.