Het goede in ons is meer dan gewoon een opvoedboek. Becky Kennedy biedt in dit boek namelijk tools aan die toepasselijk zijn op elke menselijke relatie en elke interactie.
Waarover gaat het goede in ons
Verbinding boven verbetering, dat is wat dr. Becky ons wil meegeven in Het goede in ons. Heel wat opvoedtechnieken gaan om het vormen van het gedrag van kinderen, niet noodzakelijk over het opvoeden van personen tot stabiele volwassenen.
Alles in dit boek is gebouwd op het principe dat alle kinderen eigenlijk “goed” zijn diep vanbinnen. Ja, ze doen soms eens iets stout, maar daar zit meestal een reden achter. Kinderen die ongepast gedrag vertonen hebben het namelijk ergens moeilijk mee. Als ouder kunnen wij met empathie, respect en mededogen onze kinderen helpen hun emoties te reguleren waardoor ze zich veilig en aanvaard voelen. Zo hoort het toch? Dat je kind het gevoel heeft dat ze altijd geliefd zijn, wat dan ook?
Mijn mening
Elke ouder heeft het ooit al eens moeilijk gehad met het opvoeden en verbinding maken met zijn of haar kind (tja, ze komen niet met een handleiding). Dit boek is de ideale go to als je even zoekt naar medeleven en een zachte aanpak. Het biedt handvaten, voorbeelden … die allemaal tonen hoe je verbinding kunt maken, grenzen kunt stellen en zowel je kind maar ook jezelf beter te begrijpen. Deze aanpak is niet enkel gunstig voor het kind maar ook voor de ouders.
De niet-oordelende manier waarop dr. Becky schrijft gaf me zelf ook een beter gevoel, een soort van houvast die me hielp te relativeren. Zeker toen ze ook schreef dat het nooit te laat is om je aanpak aan te passen en je fouten te corrigeren, ongeacht de leeftijd van je kinderen.
De verbindende communicatie die aangereikt wordt in Het goede in ons, is eigenlijk bruikbaar in elke relatie. Zowel ten aanzien van je kinderen, maar ook in andere relaties zoals met je partner, ouders, vrienden … kunnen deze interessant zijn.
Op zoek naar meer opvoedinspiratie, neem dan snel een kijkje in het rubriekje opvoeden.