Er wordt wel eens gezegd dat strips lezen, niet echt lezen is en dat het zorgt voor luie lezers. Er zijn dus ook een groot aantal mensen die het lezen van strips ontmoedigen. Is dit eigenlijk wel terecht?

Strips lezen slecht?

Het idee achter het ontmoedigen van strips komt volgens mij vooral voort vanuit de wetenschap dat je voor het bereiken van de taal- en leesdoelen een groot aantal boeken met veel tekst nodig hebt. Een stripboek bevat heel wat minder tekst waardoor je er meer van moet lezen om deze doelen te bereiken, op zich niet onoverkomelijk. Maar zwakkere lezertjes kunnen het verhaal volgen zonder echt te gaan lezen en daar zit dus die valkuil bij het lezen van strips.

Strips lezen is goed

Toch heeft het lezen van strips ook wel wat voordelen, waarschijnlijk zelfs meer voordelen dan nadelen als je er bewust mee omgaat.

Woordenschat opbouwen

In stripverhalen worden vaak moeilijkere woorden gebruikt dan in een gewoon boek. Dit komt doordat er minder tekst gebruikt wordt en alles mooi moet passen bij de illustraties. Nieuwe woorden begrijp jemakkelijker als het woordt nog eens in zijn context geplaatst wordt, wat je dus helemaal hebt met de illustraties uit een stipboek.

Strips voor leesmotivatie

Alle lezen is lezen! Kinderen moeten leeskilometers maken om beter te worden, daarvoor moeten ze veel lezen. Dat vinden ze niet altijd even leuk, dan kan je het leesplezier maar beter voorop stellen waardoor ze misschien vaker gaan lezen.

Voor moeilijke lezertjes of kinderen met dyslexie kan dit dus een voordeel zijn. Tekst en beelden wisselen elkaar af waardoor het lezen niet zo vermoeiend is en ze na schooltijd ook wel eens vaker een boek zullen nemen.

Je weet sneller of het leuk is

Bij een boek is het vaak lastig te schatten of het leuk is of niet. Zo kwam zoonlief eens met een boek naar huis van de bib “De nietsnutten van de Pookerberg”. De titel sprak hem aan maar hij vond het verhaal eigenlijk best saai. Bij een strip kan je dankzij het visuele karakter veel sneller inschatten wat de sfeer en het thema van het verhaal zal worden en of het iets voor jou kan zijn.

Je leert meer dan enkel lezen

Er valt meer te leren in strips dan enkel lezen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om sprongen in de tijd te snappen in een strip dan een gewoon boek. Ook van illustraties kunnen kinderen iets leren zoals het interpreteren van gelaatsuitdrukkingen of visuele grapjes die iets verder gaan dan teksten.

Concreet: strips lezen is ok, he hoeft het heus niet te verbieden en het is niet noodzakelijk slecht want er zijn ook heel wat voordelen te vinden in het lezen van strips.

Idealiter laat je kinderen kennismaken met alle soorten boeken, dus ook informatieve boeken, verhalen, poezië, strips … zo blijft lezen boeiend en leggen ze heel wat leeskilometers af. Door veel verschillende boeken aan te bieden, leren kinderen ook zichzelf en hun interesses beter kennen wat alleen maar zorgt voor sterke jongeren.

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.