In een extraverte wereld wordt introversie vaak als een probleem gezien. Introverte kinderen (en volwassenen) lijken dan misschien wel minder vlot te zijn in sociale contacten maar ze hebben dan wel heel wat andere kwaliteiten, die niet altijd naar waarde geschat worden.

Introversie

Introvert zijn heeft helemaal niets te maken met een gebrek aan sociale vaardigheden. Een introverte persoon geniet ook van sociale contacten, maar heeft niet meteen behoefte aan een interactie met veel verschillende mensen in een keer. Een één op één contact is vaak makkelijker of fijner dan een grote groep.

Dit komt omdat de hersenen van introverte mensen anders werken, hierdoor zijn ze gevoeliger voor de omgeving en prikkels. Ze proberen deze vaker te vermijden of hebben meer tijd alleen nodig om dit allemaal te verwerken.

Ongeveer een derde van de bevolking is introvert. Het jammere is dat veel mensen die introvert zijn of ouders van introverte kinderen denken dat er iets mis is met hen, doordat extraversie veel meer de norm is.

Alleen spelen

Een introvert kind verveelt zich niet snel in zijn eentje. Hun voorkeur gaat ernaar uit om te luisteren, zaken te observeren, te onderzoeken, informatie op te nemen. Ze zijn dus ook goed in verbanden leggen. Zo kan het zijn dat een introvert kind graag puzzelt en creatief aan de slag gaat en zich hier perfect mee kan bezig houden. Dit kan ook handig zijn wanneer je in het weekend nog wat in bed wil liggen dommelen.

Diepgaande vriendschappen

Introverte kinderen hebben meestal een aantal goede vriendjes, maar niet persé een heel grote vriendengroep. Dit komt omdat ze weinig waarde hechten aan oppervlakkige contacten, ze hoeven niet per se iedereen te vriend te houden. Je merkt ook aan hen dat ze houden van rust en intense contacten.

Ze zijn voorzichtig

Elke ouder heeft toch graag een voorzichtig kind. Zo eentje die eerst nadenkt voordat hij iets doet. Doordat ze meer informatie opnemen en makkelijk verbanden leggen, doen ze vaak ook minder snel gevaarlijke dingen zoals vb. zomaar even van iets hoogs af springen.

Ze zijn zelfredzaam

Introverte kinderen proberen zoveel mogelijk op zichzelf te steunen voor hulp. Als ze een probleem hebben dan proberen ze dit eerst zelf op te lossen. Pas als het echt niet lukt kloppen ze bij anderen aan voor hulp. Hierdoor zijn ze heel zelfstandig, onafhankelijk en ondernemend. Heel mooie eigenschappen.

Geen angst

In tegenstelling tot wat wij allemaal denken, is introversie niet hetzelfde als verlegen zijn. Introverte mensen zijn stil en op zichzelf omdat ze er zelf voor kiezen, niet omdat ze ergens bang voor zijn. Ze durven kiezen voor zichzelf, zonder bang te zijn om uit de boot te vallen.

Zeker nu we in dit corona tijdperk met zijn allen vaak thuis gezeten hebben samen met onze kinderen, zijn ouders met introverte kinderen volgens mij extra blij met die introverte eigenschappen van hun kinderen.

Ben jij zelf introvert of extravert? En je kind? Wat is jullie ervaring met introverte of extraverte kinderen?

Meer over kinderen grootbrengen? Lees dan zeker mijn opvoed-rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.