Een eind terug zag ik advertenties over kauwsieraden voorbij komen, ik vond dit er erg leuk uitzien en besloot eens te onderzoeken wat daar dan zo speciaal aan is. Onze zoon heeft nooit echt specifiek extra kauwbehoefte gehad, al knabbelt hij wel eens ergens op, zoals elk kind natuurlijk. Toch besloot ik om toch eens een kauwsieraad uit te proberen.

Kauwsieraad

Want wist je dat kauwsieraden of chewelry niet enkel dienen voor kinderen met een grote kauwbehoefte maar ook kinderen kunnen helpen om zich beter te concentreren en zich af te sluiten voor prikkels van buitenaf?

Kauwen kan ontladend werken, bijvoorbeeld bij het verwerken van prikkels. Wanneer een kindje overprikkeld is, kan de spanning dalen door het kauwen. Omgekeerd wanneer een kind onderprikkeld is, kan het kauwen zorgen dat de focus geactiveerd wordt. Zelf had ik er als kind of jongere ook wel eentje kunnen gebruiken, ik herinner me namelijk dat ik beter kon studeren terwijl ik at. Dat bijten verklaart dat dus. Blijkbaar zou dit zijn doordat kauwen bepaalde delen van je hersenen activeert, een beetje zoals sporten dat doet bij je spieren.

Nu, daarom leek zo’n bijtketting mij dus ideaal om te proberen voor mijn zoontje. Hij zegt namelijk dat hij vaak last heeft van de drukte op school, prikkels dus.

kauw juweel

Levensduur

De levensduur van een kauwsieraad is afhankelijk van het kauwgedrag van je kindje. Ze zullen uiteindelijk allemaal kapot gaan, alleen, hoe lang dat duurt hangt dus af van de sterkte van het sieraad maar ook van je kindje zelf. Hoe dan ook is het aan te raden om een nieuw aan te schaffen als je schade ziet. Don’t worry, die dingen zijn niet giftig en je kan ze perfect wassen.

Keuze

Er bestaan bijtsieraden in alle kleuren en stijlen, voor jongetjes en voor meisjes, voor groot en voor klein. Er bestaan vrolijke juweeltjes in felle kleurtjes maar ook heel stoere, er zijn lichte en ook extra sterke (voor kinderen met een sterke bijtbehoefte).

Omdat onze zoon helemaal fan is van stoere dieren, kozen wij een kauwsieraad ketting met een tand in een donker kleurtje, want dat vind hij mooi! Naast kettingen kan je ook armbanden krijgen of andere bijtspulletjes. Deze laatste hebben dan weer andere functionaliteiten, zo kan je voorbeeld ook je vingers bezig houden, denk aan van die spinner dingen.

Onze ervaring

Onze zoon was meteen enthousiast over de ketting en wou ze ook al meteen aan. Het was een lange ketting en ik mocht hem absoluut niet korter maken. Tip voor wie er eentje aanschaft dus, als je niet wil dat die tot op de rand van hun broek komt, kort hem dan in voor je die geeft.

Nadat ik uitgelegd heb waarvoor deze super stoere halsketting diende, beet hij er eens goed op. Ik was bang dat hij kapot gebeten zou zijn maar dit was absoluut niet het geval. Meer zelfs, er was zelfs geen tandafdruk te zien.

bijtketting

Ik weet eigenlijk niet of hij echt geholpen is om de prikkels op drukke momenten in de hand te houden. Ik merk dat hij er veeleer aan zit te prutsen dan erop bijt. Ook dat kan helpen tegen prikkels en voor de concentratie, denk maar aan al die fidget – of friemel spulletjes die bestaan.

Anderzijds merk ik wel op dat wanneer hij na een drukke dag voor de televisie neerploft en ik hem zijn ketting geef, hij er lustig op los knabbelt. Misschien dat het verwerken van die prikkels veeleer nadien gebeurt.

Een ding staat vast, hij draagt zijn ketting graag want het ziet er super cool uit. Het heeft ook al een aantal andere mama’s die last hadden van gaten in lakens en mouwen inmiddels geïnspireerd om er ook eentje aan te schaffen.

Hebben jullie kindjes met een grote kauwbehoefte? Ervaringen of een kauwsieraad helpt tegen prikkels of om de concentratie te verhogen?

*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

2 Replies to “Kauwsieraad, niet enkel bij kauwbehoefte

  1. Interessant om te weten! Ons zoontje heeft nooit veel interesse gehad in kauwsieraden toen hij effectief tandjes kreeg maar ik wist helemaal niet dat het ook op latere leeftijd gebruikt kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.