Het schooljaar start bij ons steeds met een vast thema. De eerste schooldag wordt gevraagd om de kindjes te verkleden binnen dit thema. Een leuk initiatief maar niet altijd even makkelijk om te realiseren als ouder. Dit jaar ging ik aan de slag met een t-shirt en flexfolie.

Voordeel van een thema

Ik denk dat heel wat kindjes voor elk nieuw schooljaar een volledig nieuwe outfit en nieuwe schoentjes krijgen. Ik vind het werken met zo’n thema verkleedpartij dus zeker een voordeel hebben voor de ouders die het begin van het schooljaar niet meteen zien als het ideale moment voor nieuwe kleding. Met zo’n initiatieven is dit niet nodig en kan elk kind toch schitteren op een leuke manier!

Muziek

Het thema dit jaar is “Muziek”. Muziek is zijn ritme kwijt en de eerste schooldag zoeken de klassen mee naar dat ritme. Klinkt simpel op het eerste zicht, verkleden in het thema muziek. Ik denk dat dit voor een meisje makkelijker is dan voor een jongen: K3 jurkje en klaar. Tenzij ik het gewoon te complex zie maar ik heb toch heel wat moeten denken om een stoere en niet te muffe outfit voor zoonlief te voorzien.

Uiteraard ging ik weer zelf aan de slag, aardje van het beestje en zo. Er zijn tig mogelijkheden om iets te maken binnen dit thema. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte trommel of een gitaar uit karton. Toch wou ik liever iets in kleding verwerken. Dit keer niet met textielverf zoals ik eens met halloween deed, maar met flexfolie.

Geen snijplotter

Ik heb geen snijplotter, in het verleden gebruikte ik deze van mijn schoonzus wel eens maar dit keer wou ik een poging wagen om iets te maken zonder snijplotter . Ik zocht dus naar een makkelijk muzikaal ontwerp voor flexfolie. Dan kom je al snel uit bij pianotoetsen, hoe moeilijk kan het snijden van wat rechthoekjes nu zijn?

Wat heb je nodig

 • Witte flexfolie
 • Zwart t-shirt
 • Breekmes
 • Strijkijzer

Hoe ga je te werk

 • Teken de pianotoetsen op de achterzijde van de flexfolie
 • Snij de toetsen ze vervolgens uit.
  Let op: test liefst eens op een klein stukje hoe hard je moet snijden want je wil niet door de doorzichtige laag heen komen, deze zorgt ervoor dat het straks makkelijker te plaatsen is op het t-shirt.
 • Plaats de flexfolie op de gewenste plaats op het t-shirt en strijk het erop.
  Tip: in het ideale geval gebruik je een pers, dit heb ik ook niet. Ik zorg dan voor een zachtere ondergrond om op te gaan strijken en de sterke spieren van manlief zorgen dat voldoende druk kan uitgeoefend op de folie. De druk is namelijk belangrijker voor de hechting dan de temperatuur.
Flexfolie geen plotter

Het resultaat

Het t-shirt dat ik maakte is sober en stoer, je kan het later, zonder thema, ook nog dragen gezien het een neutraal ontwerp is.

We maakten het plaatje af met een toffe koptelefoon rond zijn nek. Alleen, een dure werkende koptelefoon meegeven leek me zonde. Wat als hij beschadigd of verloren raakt? Ik besloot een oproep te lanceren op facebook op zoek naar een kapotte koptelefoon. Gelukkig zag mijn nichtje die oproep en kon zij me helpen aan dit leuk accessoire (mocht je dit lezen, dank je).

Ritme flexfolie

Wat vinden jullie van het idee om het schooljaar te starten in een verkleed thema?

Leuke knutsels maken met of zonder kinderen? Lees dan mijn DIY inspiratie artikelen.

One Reply to “Flexfolie, een t-shirt bedrukken zonder snijplotter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.