Joepie, mijn zoon kan fietsen, met trappers, helemaal alleen! En dat al enkele maanden. Zelf was ik een stuk ouder dan hem toen ik dat kon en de weg om dat te leren, verliep voor mij ook een pak hobbeliger. Het grote verschil? Ik leerde fietsen met zijwieltjes, mijn zoon niet.

Loopfiets

De meeste kleutertjes krijgen al vroeg in hun leven een loopfietsje. Je kent het wel wel zo’n fiets zonder trappers, loopfietsjes zijn geschikt voor verschillende leeftijden.

Eerst gaat dat heel aarzelend maar hoe langer ze ermee rondcrossen, hoe sneller het gaat, soms gaan de voetjes al eens in de lucht en balanceren ze een stukje door.

Zo ging dit bij ons ook, we gingen zelfs elke dag met de loopfiets naar school, ik met mijn fiets vlakbij het voetpad waar hij reed. De eerste stap om te leren fietsen dus.

loopfiets

Leren fietsen met trappers

Toen kwam het moment dat hij echt wel heel snel ging, bergop, bergaf, voeten van de grond … allerlei trucjes kwamen eraan te pas. We vonden dat het tijd was om een gewone fiets met trappers te gaan kopen. Dit deden we ook, meteen een fiets zonder zijwieltjes. Uit zijn loopfiets stuntjes was duidelijk gebleken dat hij al voldoende evenwicht had. Tijd om te leren fietsen dus.

De eerste keer dat we oefenden, lukte het niet zo goed. Hij was onzeker en het viel op dat hij bij zijn stoere papa meer vertrouwen had dan bij mama. De keren erop was hij wat angstig en wou hij liever niet proberen. Omdat het dan ook winter was, besloten we een stop in te lassen en na de winterperiode verder te oefenen.

Leren fietsen, take two

De eerste keer na de winterperiode was probeerden we met enige aarzeling opnieuw om te leren fietsen, maar papa hield hem stevig vast. Het lukte meteen goed en papa hield hem steeds een beetje losser vast.

De volgende dag probeerden we nog eens, het ging nog vlotter dan de dag ervoor en papa besloot om stiekem los te laten. Toen papa voorbij liep, maakte hij er een spelletje van. Hij toonde aan dat de kleine man alleen op weg was en daagde hem uit om hem voorbij te fietsen. Zo gezegd zo gedaan. Alleen het vertrekken met die trappers was op dit moment nog een probleem. Geef toe, dat is niet makkelijk natuurlijk.

De derde dag was het fietsdag op school. Omdat onze snuiter al kon fietsen met trappers mocht deze fiets uiteraard mee in plaats van de loopfiets. En wat bleek, tegen dat hij ’s avonds thuis kwam, kon hij perfect alleen aanzetten, fietsen en stoppen. Sinds die dag gaan we dan ook gewoon samen met de fiets naar school. En nu, nu komen er zelfs al trucjes, dus we denken eraan om over te schakelen naar een BMX.

fietsen
Kijk dat schattige konijnenstaartje

Tips

Om te leren fietsen zonder ooit zijwieltjes te gebruiken geef ik jullie graag nog enkele tips mee:

 • Begin met een loopfietsje. Er zijn zelfs mensen die ik ken die van zijwieltjes terugschakelen naar een loopfiets om hun kindje vervolgens met trappers te leren fietsen.
 • Wacht tot je kindje er klaar voor is en probeer niet te pushen, last eventueel een pauze in. Niet elk kind kan dat op dezelfde leeftijd, kijk maar naar het verschil tussen mij en mijn zoon.
 • Of het nu papa, mama, oma of opa is die hem begeleid, laat het kind zelf bepalen wie het meest vertrouwen biedt, alles is hier ok.
 • Hou je kind stevig vast en als je merkt dat het lukt, steeds losser en losser tot je stiekem loslaat.
 • Maak er een spel van, zo is het leuk en uitdagend.
 • Hou vol en stimuleer, moedig aan waar nodig.

Welke leeftijd hadden jullie kindjes toen ze leerden fietsen? Hebben jullie steunwieltjes gebruikt?

Zoek je nog meer handigheden? Kijk dan zeker bij de Tips en trics

4 Replies to “Leren fietsen, gebruik geen zijwieltjes

 1. Wat een goede tip! Mijn zoontje kon ook de meest gekke stunts doen op zijn loopfiets. Nu heeft hij een fiets met zijwieltjes en bakt hij er helemaal niets van.
  Straks de wieltjes er dan maar eens afhalen en nog eens proberen.
  Spannend!

 2. De belangrijkste zin uit dit artikel vind ik. Of nu Opa,papa , mama of oma het kindje leert fietsen maakt niet uit. Laat het kindje kiezen wie hij daarin het meeste vertrouwd. Want dat is precies hoe een kind het vertrouwen krijgt om te fietsen.

 3. Ik heb oneindig vaak en lang naast die fietsjes gerend, vooral bij mijn dochter, de eerste. En allebei begonnen ze idd op een loopfiets. Mijn dochter kon het met 5 jaar, mijn zoon misschien iets eerder. Wel blijft het oppassen; mijn dochter is op haar 5e nog een keer heel lelijk gevallen en het litteken zie je (nu ze 12 is) nog steeds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.