In veel zwemscholen leren kinderen van 4 jaar al zwemmen. In de derde kleuterklas zijn er dan ook al heel wat kinderen die kunnen zwemmen. Bij onze zoon is dit niet het geval. Ik geef toe, ik voelde me hier ongemakkelijk door, maar nu besef ik dat dit best oké is.

Watergewenning

De eerste stap om te leren zwemmen is watergewenning. Wij gaan al met zoonlief naar het zwembad sinds hij iets ouder dan een jaar was, dat was (en is nog altijd) heel erg leuk. Hij is echt een waterrat en speelt ook graag in het zwembad. Omdat hij het ook erg leuk vond besloot ik hem ook in te schrijven in de watergewenning, daar mocht ik ook mee. Ik dacht, zo heeft hij een goede start om te leren zwemmen, maar dat was buiten de zwemschool gerekend.

In de zwemschool merkten ze (net als ik) dat onze kleine man wat meer schrik had dan de meeste kinderen. Hij durfde niet zomaar in het water te springen zonder mijn hand vast te houden, ik hield hem dan ook steeds vast. Maar de juffen vonden dat een beetje dwingen ervoor zou zorgen dat hij zijn angst te boven kwam. Toch bleek – zoals ik zelf ook verwacht had – dat dit de angst enkel aanwakkert en meer schade aanricht.

Zwemmen

Omdat hij niet wou springen, gooiden ze hem in het water, ik probeerde hem te vangen maar hij ging kopje onder. Een andere keer beloofden ze hem vast te houden en lieten ze hem los. Zo ging zijn vertrouwen in het water en in leren zwemmen achteruit. De schrik werd dus enkel groter.

Na twee lessen besloot ik dan ook om niet meer te gaan en het even te laten rusten. Jammer maar helaas. Kinderen moeten leren dat zwemmen leuk is, niet het omgekeerde.

Nieuwe poging

Op reis in Girona besloot ik het samen met ons kaboutertje opnieuw te proberen. Stelselmatig daagde ik hem uit om van het trapje te springen en steeds een trede hoger te gaan. Uiteindelijk sprong hij met een aanloop in het water (uiteraard met bandjes aan), uren aan een stuk, dagen na elkaar. Weliswaar met bandjes om zijn armen maar ik was keitrots op hem. 

We speelden spelletjes in het water, paardje rijden op zo’n rubberen buis, visringen vangen, hondjesslag … en hij vroeg steeds meer om te gaan zwemmen. 

Springen Zwembad

School

Sinds dit jaar gaan ze op school zwemmen met de hele klas. Ook hier is het veeleer watergewenning dan echt leren zwemmen, maar de meeste kindjes kunnen al zwemmen. Op school mogen ze geen bandjes rond de armen. Juf zegt dat onze zoon nog erg bang is en bijvoorbeeld niet durft te drijven. Ze geeft aan dat ze hem enkel loslaat als hij toestemming geeft, een hele verbetering ten opzichte van de zwemschool alvast. 

Kinderen moeten vooral vertrouwen en plezier ontwikkelen in het water, door onder andere de weerstand van water te ontdekken en te leren hoe je kopje onder gaat. Ik ben blij dat ze dit op school ook goed aanpakken. Zoonlief geeft aan dat hij graag zwemt met school. Dat is een geruststelling.

Uiteindelijk zal hij het wel leren, met vertrouwen en plezier. Trouwens, wist je dat de ideale leeftijd om te leren zwemmen niet 4 jaar is maar wel 6 à 7 jaar. Omdat kinderen dan voldoende spierkracht hebben, beter kunnen luisteren (en dus een langer concentratievermogen) maar ook omdat ze minder lang moe zijn. Hierdoor wordt leren zwemmen een minder lang leerproces. Dus wij gaan volgend jaar alvast op zoek naar een privé leerkracht, geen risico’s meer met ondoordachte zwemscholen.

Tips

Mijn tips om een kindje te leren zwemmen zijn samengevat als volgt:

  • Begin niet te vroeg
  • Volg het tempo van je kind, forceer niets
  • Dwingen is een no go
  • Hou je aan je woord (laat niet los zonder dit eerst aan te geven)
  • Daag je kind uit
  • Speel leuke spelletjes in het water
  • Besef dat de optimale leeftijd om te leren zwemmen pas rond 6 à 7 jaar ligt, niet rond de 4 zoals veel ouders denken

Hoe verliep het leren zwemmen bij jullie kinderen? Hoe oud waren ze toen ze konden zwemmen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.