Kleuren spelen een belangrijke rol in onze leven en de energetische trilling van kleuren komt overeen met die van emoties. We halen bijvoorbeeld graag plantjes in huis wanneer we rust willen (groen) en met rode kleding tonen we dat we stevig in onze schoenen staan, het is een krachtig kleur. Wanneer het de overhand neemt, wordt het vaak ook geassocieerd met kwaadheid.

Boek op rijm

Kleuren geven dus ook voor een stuk onze gevoelens weer en zijn dus ideaal om iets zo complex als emoties aan kinderen uit te leggen. Ik wou dit doen aan de hand van een boek op rijm, dat ik daar gek op ben, dat weten jullie waarschijnlijk allemaal wel. Ik wist dat dr. Seuss zo’n boekje had: Zoveel dagen, zoveel kleuren, zoveel buien en humeuren . Maar guess what? NERGENS te vinden (wie de gouden tip heeft, laat zeker weten).

Ik besloot toen maar zelf aan de slag te gaan en een eigen kleur-emotieboek op rijm te schrijven. Volledig op  maat van jonge kinderen (2 tot 4 jaar zou ik denken). Zo kwam mijn boek Welk kleur voel jij vandaag tot leven. Ik schreef het om samen met mijn zoon over emoties te kunnen praten, weet je dat is goed gelukt! Als ik vraag hoe hij zich voelt, antwoord hij vaak met een kleur. Stiekem vind ik dat wel leuk dat het zo blijft hangen.

KleurVoelen

Ik liet mijn boekje drukken in eigen beheer en heb nog een kleine hoeveelheid over (het is voor de rappe). Ondertussen stuurde ik het manuscript naar een uitgever in de hoop dat ze er iets in zien. Zo niet, laat ik misschien nog wel een extra hoeveelheid drukken. Ik deel graag met andere ouders wat mij heeft geholpen.

Dagboek vol kleur

Ondertussen heb ik ook een dag/werkboek gemaakt die van ontwerp goed aansluit bij mijn boekje. Het lijkt me fijn om zo samen met je kind de dag af te sluiten met een aantal vragen en een beetje creativiteit.

Teaser werkboek

De tekeningen en vragenblaadjes zijn volledig in lijn met die van het leesboekje, er staan ook wat yoga en meditatie oefeningen in, werkblaadjes voor kleuters (zoals kleuren op emotie , het is eens wat anders dan op nummer)  of verschillen zoeken (van te focussen wordt je rustig en stop je automatisch met piekeren) maar grotere knutselwerkjes zoals een stressbal.

In deze post deel ik alvast graag enkele kleurplaten met jullie.

Ik ben nog de laatste puntjes op de i aan het zetten en twijfel of ik het dagboekje in printversie of als printable zou aanbieden in de shop. Wat lijkt jou het leukst?

Ook iets gemaakt of een kleurplaat ingekleurd? Deel gerust ook jullie creatie binnen het thema “kleuren” op sociale media met de hashtag #creaKrea. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de CreaKrea collega’s voor nog meer leuke creaties: KreanimoMama duizendpootKnutseljuf van Ede en Crea met kids

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

One Reply to “Een kleur voor elk humeur gratis kleurplaten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.