In Mama’s Laatste Omhelzing neemt Frans de Waal ons mee op een ontroerende reis door het rijk van emoties bij dieren en mensen.

Mama’s laatste omhelzing is een boek die ik eruit pikte op basis van de titel, meer bepaald de ondertitel: over emoties bij dieren en wat ze ons zeggen over onszelf. Ik keek niet naar de achterflap of omschrijving waardoor ik een heel ander beeld had over het boek.

Waarover gaat Mama’s laatste omhelzing

Mama’s laatste omhelzing opent met het dramatische afscheid in Burgers’ Zoo tussen Mama, een stervende 59-jarige chimpansee, en Jan van Hooff, de bekende hoogleraar biologie. Hun laatste ontmoeting werd gefilmd en vervolgens door miljoenen mensen bekeken. In dit boek laat Frans de Waal zien dat mensen ook emotioneel meer verwant zijn aan dieren dan we denken.

De Waal illustreert dit overtuigend met voorbeelden van dieren zoals chimpansees, olifanten, dolfijnen en zelfs kraaien die in staat zijn tot een breed scala aan emoties, net als wij mensen. In het boek bespreekt hij ook de gevolgen van dit idee vooral naar de manier toe waarop we met dieren omgaan.

Hij benadrukt dat we, ongeacht onze verschillen in soort, allemaal streven naar liefde, troost en verbondenheid. Hij herinnert ons eraan dat we als mensen een diepgaande verantwoordelijkheid hebben om voor onze dierlijke medebewoners te zorgen en hun emoties te respecteren.

Wat ik had verwacht

Ik had in Mama’s laatste omhelzing verwacht meer inzicht te krijgen over wat emoties van dieren ons vertellen over hoe wij als ouder zouden moeten omgaan met onze kinderen. De krachtige boodschap van ouderlijke liefde en zorg vind je wel terug in het boek hoor, maar niet op de manier die ik op basis van de coverpagina had verwacht. Absoluut geen slecht boek, maar wel een mental note voor mezelf dat ik toch de flaptekst moet gaan lezen wanneer ik een boek kies. Anderzijds vond ik het wel fijn om eens een boek te lezen die meer uit mijn comfortzone ligt. Het is een absolute aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in het dierenrijk en de emoties die het met zich meebrengt bij dieren en mensen gelijk.

Informatie

Mama’s laatste omhelzing – Frans de Waal
Vertaald door: Albert Witteveen
Uitgeverij: Atlas Contact
Pagina’s: 368 pagina’s, Paperback
ISBN: 9789045042282
Verschijningsdatum: Mei 2020

Ook te koop bij de lokale boekhandel

Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn boekreviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.