Empowering ouderschap is een boek die zowat de ouderschapsstijl omschrijft die ik persoonlijk graag hanteer en probeer te hanteren. Een stijl waarin je jezelf als ouder niet boven je kinderen zet maar ze als gelijkwaardig behandelt, een stijl zonder straffen en belonen waarin je als ouder vooral je kind leert omgaan met de wereld en niet alles voor hen oplost.

Niet voor curling ouders

Zoals de cover aangeeft is het boek Empowering ouderschap niet geschikt voor curling ouders. Zelf durf ik soms ook wel eens te zondigen aan het schoonmaken van de weg voor mijn kind, je wil ze natuurlijk een stukje behoeden voor ‘de grote boze wereld’. Anderzijds is het wel erg belangrijk om ze te leren omgaan met die wereld. Dit kan je door hen net voldoende verantwoordelijkheden en toch nog ondersteuning te geven, zodat ze weten dat het bij jou steeds een veilige haven is.

Ouderschap is complex

Dit boek bestaat uit 54 hoofdstukken, dat lijkt immens veel. Dat maakt het ook heel eenvoudig om later naar het boek terug te grijpen wanneer je ondersteuning zoekt. Elk hoofdstuk haalt namelijk een aparte problematiek aan zoals momenten van afscheid, schermtijd, huiswerk, praten over seks, schaamte, … Telkens illustreert de schrijfster iets met een voorbeeld vanuit haar eigen leven en gaat vervolgens dieper in op het onderwerp.

Ouderschap is gecompliceerd, te gecompliceerd voor 1 boek (daarom dat ik ook zo graag 1001 verschillende ouderschapsboeken lees I guess). Elk kind is anders en elke ouder is anders, dé juiste manier van opvoeden bestaat niet, maar uit elk van deze boeken kunnen we tips en trics halen die bij ons en ons gezin passen. En Empowering ouderschap biedt alvast mooie handvaten hiervoor.

Benieuwd naar die interessante handvaten? Koop dan zeker Empowering ouderschap. Ook verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

Op zoek naar meer opvoedinspiratie, neem dan snel een kijkje in het rubriekje opvoeden.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.