Ben jij ook zo iemand die heel veel zaken overdenkt? Die eindeloos gebeurtenissen analyseert en na gesprekken bedenkt wat je anders had moeten zeggen? Ik alvast wel, daarom sprak de titel van het boek Leef meer, denk minder me ook meteen aan. Maar helpt het ook om minder te piekeren?

Depressie

Ik heb al eerder gedeeld dat ik na de geboorte van mijn zoontje een depressie kreeg en therapie volgde. Een van de zaken die ik moe(s)t leren is om minder in mijn hoofd te leven en dus minder te denken. Makkelijk gezegd natuurlijk. Ik krijg nog heel vaak de opmerking van mijn omgeving: ja maar je trekt je al die dingen veel teveel aan.

Maar kan je ook echt iets doen aan die piekergedachten? Volgens Pia Callesen wel, door gebruik te maken van metacognitieve therapie.

Meta-wat?

Metacoginitieve therapie legt de focus niet op de oorzaken van het piekeren maar wel op wat je met die piekergedachten kan gaan doen. En raar maar waar, wat ik las in het boek, zijn zaken die tijdens mijn therapie ook aan bod gekomen zijn zoals:

  • Dagelijkst een vast piekermomentje inlassen
  • Je aandacht sturen door afleiding
  • Aandacht op afstand of pick your battles

Werkt het?

Veel mensen gaan zeggen “Ik kan dat niet” of “bij mij werkt dat niet”. Ik herinner me nog goed dat ik een aantal zaken die ook in het boek Leef meer, denk minder aan bod komen, tijdens een ‘piekertraining’ in vraag stelde want dat kon toch onmogelijk helpen?

Het werkt hoor, maar niet zomaar door even een boekje te lezen en een voorzichtige poging te doen. De handvaten in dit boek zijn een middel voor bewustwording of om naar terug te grijpen wanneer je wat extra ondersteuning nodig hebt. Het blijft hard werken om een nieuwe wegen aan te leggen in je hersenen om de snelwegen heen waar al heel je leven aan gewerkt is.  En ja, heel vaak vervallen we weer in die oude methodes, wat normaal is, deze kennen we het best. Dus het gaat niet zo makkelijk als in het boek wordt omschreven, maar het is wel een mooi naslagwerk en bewustmakingsmiddel.

Wil je zelf ook aan de slag met dit boek, koop dan zeker jouw exemplaar van Leef meer, denk minder.

Op zoek naar nog meer gezonde tips? Lees dan zeker verder bij gezond en fit.

*Voor dit artikel heb ik een review exemplaar ontvangen, maar dit heeft geen invloed op de recensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.