Ik had me voorgenomen om niet te schrijven over opruimen want echt spectaculair of interessant is het niet. Alleen, het geeft me zoveel voldoening en ik wordt er zo blij door dat ik gewoon niet anders kan dan er iets over te schrijven. Opruimen, ontspullen, minimaliseren, organiseren … misschien een combinatie van al die woorden – of hoe je het ook wil noemen – daar gaat de volgende post dus over.

Waarom

Ik zat al een eindje in mijn hoofd met het idee dat het voor mij allemaal iets minder mocht. Ik ben van nature uit al een vrij onrustige persoon en ik merk dat dit ook wel te zien is aan sommige plaatsen in huis waar ik heel wat spullen spaar of op een minder nette manier opberg.

Mijn kasten liggen er soms (ok, ik ga eerlijk zijn, vaak) rommelig bij. Denk dan bijvoorbeeld aan potjes die uit een keukenkast vallen, kleding die snel snel in mijn kleerkast gegooid wordt (omdat ik weer iets uitgehaald heb waar ik me op het moment zelf toch niet super in voel). Ook spullen die ik al even wil weg doen, maar de tijd er niet voor neem, dus maar snel even in een ruimte apart drop tot die onoverzichtelijk vol begint te staan.

Ik heb al heel wat gelezen over minimaliseren zo verdiepte ik me onder andere al in de werking van een capsule wardrobe. Dit leek me dan net te moeilijk en omslachtig voor mij dan als chaoot om in werkelijkheid te realiseren. En heel eerlijk, echt zoveel dingen wegdoen, dat was me dan ook iets teveel van het goede.

De klik

De klik om dan toch maar te starten met opruimen, kwam er eigenlijk door mijn schoonmama. Zij me wees op de op dit moment populaire netflix serie van Marie Kondo. Ik heb maar 1 aflevering gekeken hoor. Eigenlijk ergerde het me dat ze een taal spreekt die ik niet versta. Daarnaast vond ik haar iets te zacht en happy happy in haar aanpak. Het was wel voldoende inspirerend om me via allerhande websites te verdiepen en aan de slag te gaan. Alleen wel door er een een eigen twist aan te geven.

Stappenplan

Ik ben gestart met de dingen die gewoon makkelijk leken: de handdoeken anders plooien en mooi opbergen in de badkamer. Vervolgens het ondergoed netjes leggen, terwijl ik hiermee bezig was ook meteen alle versleten en ongedragen zaken buiten gooien … eitje … want ja geef toe, aan dergelijke spullen hangt meestal ook geen emotionele waarde. Ze zijn ofwel nuttig ofwel niet.

De volgende stap: kleding, eigenlijk zou ik er graag in slagen een capsule wardrobe samen te stellen. Deze was al iets moeilijker maar ook hier vond ik mijn weg wel door mezelf een aantal vragen te stellen en echt
heel eerlijk te zijn:

  • Hoe lang heb ik dit al niet meer aangedaan? Indien meer dan 1 jaar, weg ermee
  • Ja dit is mooi, maar is het echt niet versleten? Indien ja, weg ermee
  • Voel ik me hier echt goed in? Indien neen of twijfelachtig, weg ermee
  • Ja dit is mooi, maar is het wel comfortabel voor dagelijks gebruik? Indien neen, weg ermee

Dit hielp al een hele hoop. Hier heb ik bij de moeilijkere zaken wel gemerkt dat “dank je” zeggen tegen het kledingstuk helpt om er afstand van te nemen. Ik ben wel zo iemand die zo duurzaam mogelijk te werk gaat, alles wat nog draagbaar is wordt verkocht of geschonken aan iemand die het kan gebruiken.

Na de kleding kwamen de knutselspullen. Als crea bea, kan je je wel voorstellen dat dit een hoop materiaal is. Onafgewerkte projecten gooide ik weg, verfrommelde zaken, weg … dingen waarvan ik er teveel heb, weg … De rest heb ik mooi georganiseerd in boxen zodat alles netjes opgeborgen is. Wanneer ik aan de slag wil, heb ik gewoon een thema box (vb. verf of klei …) uit te halen.

Opruimen van de knutselkast

Man, man, man … zelfs met deze kleine aanpassingen ervaar ik hoeveel lichter het leven is zonder die extra balast van een overvol huis. Opruimen heeft echt wel zijn voordelen! Ik heb nog heel wat stappen te gaan: boeken, speelgoed, tuingerief, keukenspullen … maar we komen er wel.

Zijn jullie ook begonnen aan die opruim manie? Ik heb het gevoel dat heel wat mensen rondom mij dezelfde impuls voelen. Tips en trics zijn ook altijd welkom.
Zoek je nog meer handigheden? Kijk dan zeker bij de Tips en trics

3 Replies to “Opruimen, wat een voldoening

  1. Ik stop mijn kledij die ik niet draag na jaren in doos en hmm nu ist weer mode en heb gevoel da ik iets nieuws heb

  2. Dat is nog een idee! Je brengt me op ideetjes! 🙂 Ik heb dat ook, als creatieve bij een beetje spullen overal rondslingeren. En zo’n themabox of doos maken zou mij al een héél eind helpen.
    Ik heb daar ook al véél over gelezen, en al vaak dingen weggegooid, maar toch vind ik dat er nog té veel in mijn kleerkast hangt. Kleding wegdoen, het blijft moeilijk vind ik. Er staat misschien daarom al 1 jaar een blog post half klaar over hoe ik probeer mijn kledingkast te “ontspullen”… 😀 Ik vind dat ik er nog niet over kan schrijven, omdat ik er nog niet in geslaagd ben te minderen in mijn kledingkast. 😉 Dankjewel zeggen helpt inderdaad om dingen sneller te kunnen wegdoen, maar bij mij mag er in ons huis nog wel wat geleefd worden. Helemaal strak en minimalistisch zal ik zeker nooit worden. 🙂 Daar ben ik gewoon te chaotisch voor. 😉 Leuk om te lezen dat jij zo’n beetje hetzelfde karakter hebt als mij.
    Liefs, Inge x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.