De nichtjes kwamen op bezoek om samen te knutselen rond het thema valentijn. Ik wou graag nog eens werken met zoutdeeg, ik vond dat als kind ook altijd leuk en kinderen boetseren over het algemeen ook graag. Vorige keer heb ik geknoeid om achteraf het zoutdeeg te schilderen, daarom besloten we ditmaal het deeg te kleuren voor we ermee aan de slag gingen.

Zoutdeeg kleuren

Het idee om zoutdeeg te gaan kleuren haalde ik van een vakantiekampje waar zoonlief eens naartoe ging. Daar gebruikten ze het als plasticine, zonder te laten drogen dus. Er zijn verschillende manieren om het deeg te kleuren. Wij deden een deeltje met voedingskleurstof en een deeltje met kinderverf. Beiden hebben zowel voor- als nadelen.

De voedingskleurstof doe je (achteraf gezien) beter met handschoenen want de kleurstof is nogal moeilijk om van je handen af te wassen. Wanneer je gebruik maakt van verf, dan voeg je best ook extra bloem toe want het wordt wat plakkeriger. Beiden kan je in de oven laten drogen en hebben zeker een even mooi resultaat.

Zelf aan de slag

We maakten het deeg met de kleurtjes en toen plots hadden de kindjes geen zin meer om te knutselen. Samen met de papa naar tv kijken, leek leuker. Gelukkig knutselen de mama’s graag, we maakten toen maar zelf iets met de kleurtjes gekozen door de kindjes. Ik kan je verzekeren, iets maken voor valentijn met zwart was geen evidentie, maar het lukte wel.

Hartje met strijkkralen

Wat heb je nodig

 • 2 kopjes bloem
 • 1 kopje zout
 • 1 kopje water
 • Voedingskleurstof
 • Verf
 • Koekjes uitstekers en eventueel letter uitstekers
 • Strijkkralen

Hoe ga je te werk

 • Meng de 2 kopjes bloem met het kopje zout, voeg stelselmatig het water toe terwijl je aan het roeren bent. Let op: doe je dit te snel, dan wordt het een plakkerige boel en duurt het langer om het deeg tot een consistente massa te maken.
 • Eenmaal het deeg gemaakt is, kan je het in stukjes verdelen om zo elk stuk een ander kleur te geven. Dit doe je door te mengen met wat voedingskleurstof of met verf.
 • Vervolgens kan je het deeg naar wens vormgeven. Tip: gaatjes om iets op te hangen, kan je makkelijk maken met een rietje.
 • Eenmaal de creaties klaar zijn, leg je ze op een bakplaat en laat je ze 1 à 2 uur drogen in de oven op 100 graden. Tip: Geen oven, geen probleem, zoutdeeg kan je ook laten drogen aan de lucht, dan duurt het wel enkele dagen.
To the moon and back hanger van zoutdeeg voor valentijn

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

3 Replies to “Zoutdeeg met liefdevolle kleurtjes voor valentijn

 1. Die hartjes zien er supermooi uit! Merci voor het “recept”, dat is iets dat ik al veel eerder wilde uitproberen (lees: met Kerst), maar met al mijn rugpijn is knutselen er niet meer van gekomen.
  Fijn om te zien dat het bij alle mama’s zo’n beetje hetzelfde eraan toe gaat: als de kindjes hun knutselzin weg is, dat de mama dan gewoon vrolijk alleen verder blijft doen. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.