Onlangs had ik het er nog over met een mama van een vriendinnetje. Vroeger hadden wij zelf wel eens vlekken op de kleren, maar de meeste wasten er makkelijk uit. Met een kindje in huis, is dat een heel ander verhaal, al helemaal sinds hij naar school gaat. De eerste weken kwam hij vaak met vuile kleertjes thuis. Eigenlijk vind ik dat niet zo erg, kinderen moeten kunnen spelen en zich vuil maken. Alleen vond ik het erg jammer dat ik met niets die vlekken nog weg kreeg, tot ik ossengalzeep ontdekte.

Voor de ontdekking

Het eerste wat ik probeerde was de alom gekende vanish, maar toen de kleertjes uit de was kwamen, stond de vlek er nog steeds. Soms wat lichter, soms gewoon nog hetzelfde. Andere vlekken verwijderaars, zelfde probleem. Ander wasmiddel gebruiken, wie weet lag het daar wel aan. Een nachtje in een emmer met wasproduct laten trekken, helaas. Uiteindelijk toch wat warmer gewassen, maar dan ook weer niet te warm anders zijn de kleertjes kapot, ook dat wou niet baten.

Ossengalzeep vlekken

Uiteindelijk nog wat onderzoek gedaan op het net, waar ik vooral las over groene zeep en ossengalzeep. Het eerste vond ik maar niet. Voor het tweede, de ossengalzeep, heb ik ook erg moeten zoeken (vooral dan omdat ik niet wist waar ik moest gaan zoeken en zo) maar uiteindelijk vond ik ossengalzeep in de delhaize bij de vlek verwijderaars, je vind ze ook terug in het kruidvat, colruyt, online …

ossengalzeep

Ossengalzeep is een blok zeep bestaande uit zeep en rundsgal. Het bestaat ook in vloeibare vorm, deze heb ik niet gekocht omdat ik las dat het minder effectief zou zijn. Geen idee of het klopt of niet want mijn blokje gaat al behoorlijk lang mee, best wel leuk want het heeft me nog geen 5 euro gekost.

Ossengalzeep review

Dat het werkt voor ons, heb je al in mijn inleiding kunnen lezen. Tot nog toe heb ik er werkelijk alles mee uit de kleding gekregen, van onbekende vlekken (wat de meeste vlekken zijn) tot vlekken van rood fruit of vet. Bijna alles verdwijnt met dit wonderbaarlijk blokje zeep.

Ossengalzeep gebruiken

Ik hou de vlek op de kleding eventjes onder een kraan met lauwwarm water, doe hetzelfde met de blok zeep en begin de vlek in te wrijven. Eenmaal er een laagje zeep is, de stof goed tegen elkaar aanwrijven, uitspoelen, een aantal keer herhalen en meewassen in de wasmachine. Opletten dat je de zeep niet laat indrogen want dit kan ervoor zorgen dat de stof van je kleding lichter wordt.

Kenden jullie dit al? Hoe verwijderen jullie hardnekkige vlekken?

2 Replies to “Ossengalzeep, verleden tijd voor vlekken

  1. Heb het stukje ossengalzeep ook al in de Dille & Kamille zien liggen – daar vind je nog veel meer zepen en allemaal op natuurlijke basis. Ben daar ook veel meer mee bezig, want de meeste producten krijgen de vlekken er niet goed uit hé. Vooral grasvlekken zijn een ramp als je ze niet direct wast…
    Bloedvlekken probeer ik eerst op te lossen door het kledingstuk in koud water te laten trekken. Normaal lost er al een groot deel van op, en dan daarna wassen zoals je gewoon bent. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.